ΑΘΗΝΑ
13:00
|
07.07.2024
Διετάχθη έρευνα για τη βίαιη διάλυση του καταυλισμού από δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τις ταραχές που ξέσπασαν χθες το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι κατά την αστυνομική επιχείρηση διάλυσης καταυλισμού μεταναστών στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας στην πλατεία της Δημοκρατίας.

“Κάποιες από τις εικόνες της διάλυσης του παράνομου καταυλισμού στην πλατεία της Δημοκρατίας είναι σοκαριστικές”, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter. “Έχω ζητήσει λεπτομερή αναφορά για το τι έγινε από την αστυνομία μέχρι αύριο. Θα αποφασίσω μόλις την πάρω στα χέρια μου”, πρόσθεσε.


Σε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέλη της γαλλικής αστυνομίας εμφανίζονται να χτυπούν μετανάστες αλλά και πολίτες που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διάλυση του καταυλισμού. Η αστυνομία των Παρισίων εστιάζει στο γεγονός ότι είχε εντολή να απομακρύνει τους μετανάστες που χωρίς καμία επίσημη άδεια έστησαν τις σκηνές τους. Ο καταυλισμός στην πλατεία Δημοκρατίας στήθηκε μία εβδομάδα μετά την εκκένωση και διάλυση ενός άλλου μεγαλύτερου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στη συνοικία του Σεν Ντενί, κοντά στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας.

“Δεν έχουμε πού να μείνουμε, πού να κοιμηθούμε και είναι σημαντικό για εμάς με αυτόν τον καιρό, καθώς έρχεται χειμώνας, αρχίζει το κρύο και πρέπει κάπου να κοιμηθούμε”, δήλωσε ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν. “Η Utopia 56 είναι μια οργάνωση που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη Βρετάνη για να επιτηρεί τους εθελοντές που δραστηριοποιούνταν στη Ζούγκλα του Καλαί. Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος των καταυλισμών που δημιουργούνται, που εκκενώνονται, συχνά βίαια και που στήνονται ξανά. Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους”, δήλωσε ένας από τους συντονιστές της ΜΚΟ.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου της Εθνικής Αστυνομίας της Γαλλίας, Νταβίντ Λε Μπαρ, καταδίκασε “αυτές τις συμπεριφορές που δεν έχουν θέση σε μια τόσο ευαίσθητη επιχείρηση”. Πρόσθεσε ωστόσο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι “αυτού του είδους οι καταυλισμοί δεν εμφανίζονται τυχαία. Εγκαταστάθηκε μαζί με ανθρώπους που ήρθαν για να προκαλέσουν. Είναι ένα πολιτικό πραξικόπημα, αλλά δεν δικαιολογεί τις ενέργειες των δυνάμεων της τάξης που υπερέβησαν το νομικό πλαίσιο της χρήσης βίας”.  “Είναι σαφές ότι υπάρχουν εικόνες που βλάπτουν τον θεσμικό ρόλο της αστυνομίας, αυτές οι εικόνες πρέπει να καταδικαστούν. Μετά από αυτό, εναπόκειται στη δικαιοσύνη και τη διοίκηση να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο σε βάρος όσων διέπραξα αυτές τις μη αποδεκτές πράξεις», πρόσθεσε ο Νταβίντ Λε Μπαρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα