ΑΘΗΝΑ
01:57
|
25.04.2024
Οι Χούτι στόχευαν τον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας και τις διόδους εφοδιασμούς του, δήλωσε ο Τούρκι Αλ Μαλίκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβεβαιώνοντας την πυραυλική επίθεση των Χούτι που πραγματοποιήθηκε χθες σε σταθμό διανομής πετρελαίου της εταιρείεας Saudi Aramco, στην Τζέντα, ο εκπρόσωος του αραβικού συνασπισμού, υπό το Ριάντ, δήλωσε τη Δευτέρα (23/11)ότι η επίθεση των Χούτι είχε στόχο την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στον σταθμό διανομής προϊόντων πετρελαίου της σαουδαραβικής εταιρείας και είχε ως αποτέλεσμα το τραυματισμό πολλών ανθρώπων σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούτι της Υεμένης, Γιαχί Σαρέα, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την σαουδαραβική πλευρά.

“Οι αντάρτες δεν στόχευαν τα εθνικά περιουσιακά στοιχεία του Βασιλείου, αλλά τον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας, τις διόδους εφοδιασμού του, καθώς και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αραβικού συνασπισμού, συνταγματάρχης Τούρκι Αλ Μαλίκι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

“Η πρόσφατη επίθεση ήταν συνέχεια των επιθέσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ιράν στα διυλιστήρια της Aramco, στο Αμπκαΐκ και στο Κχουράις, όπου οι αντάρτες φέρεται να χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ και drones” υπογράμμισε ο Τούρκι Αλ Μαλίκι.

Από την πλευρά των Χούτι της Υεμένης, ο εκπρόσωπος Γιαχί Σαρέα, τόνισε χθες (Δευτέρα 23/11) πως η επίθεση ήταν μία απάντηση στη “συνέχιση της πολιορκίας και της επιθετικότητας” της Σαουδικής Αραβίας και συμβούλευσε πολίτες και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Βασίλειο να “μείνουν μακριά από ζωτικές εγκαταστάσεις” επειδή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αναρτών θα συνεχιστούν.

Μία από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου, η Υεμένη, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες του εξαετούς πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί και όσων έχουν συμμαχήσει με το επαναστατικό κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού στη χώρα όπου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, έπειτα από χρόνια πολέμου, που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη στη σύρραξη η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών χωρών, για να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα