Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι υποστήριξε σήμερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της Βόρειας Μακεδονίας, Klan TV, πως το ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο έχει ξεκινήσει “ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις” με τη Σερβία, απορρίπτοντας ωστόσο σε κάθε περίπτωση την πιθανότητα “αλλαγής συνόρων” μεταξύ των δύο πλευρών.
Εξηγώντας πώς εννοεί τις “ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις” με τη Σερβία ο Χότι υποστήριξε (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του σερβικού δικτύου B92) πως αυτές είναι και οι μόνες συνομιλίες που έχει με το Βελιγράδι.
Απέρριψε ότι έχει διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες σε πρόσφατες συναντήσεις του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμπεριλαμβάνοντας εμμέσως πλην σαφώς σε αυτές και την κορυφαία συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Πιθανές οι εκλογές μετά τη σύλληψη Θάτση στη Χάγη
Αναφερόμενος αργότερα στο “κενό” εξουσίας που δημιούργησε η πρόσφατη παραπομπή σε δίκη και σύλληψη του ως πρότινος προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για εγκλήματα πολέμου την περίοδο που ήταν αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ ο Χότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
“Είναι σαφές πως το Κόσοβο δεν έχει πρόεδρο και βάσει του Συντάγματος θα πρέπει να εκλέξουμε νέο” είπε σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kosovo online επισημαίνοντας ότι για την εκλογή του νέου προέδρου χρειάζονται 80 ψήφοι από το σύνολο των 120 βουλευτών, που “σίγουρα δεν έχει ο κυβερνών συνασπισμός”.
Ανακοίνωσε την έναρξη διαβουλεύσεων με κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου του Κοσσυφοπεδίου. “Εάν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε σε ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών” κατέληξε.
Συνάντηση με τον διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης KFOR
Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκε με τον νέο διοικητή της ΝΑΤΟϊκής πολυεθνικής δύναμης, KFOR, Φράνκο Φεντερίτσι, ενημερώνοντάς τον για την “ήρεμη και σταθερή” κατάσταση στην περιοχή. Τον ευχαρίστησε επίσης για το έργο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή από το καλοκαίρι του 1999.