ΑΘΗΝΑ
19:17
|
25.04.2024

“Δεν υπάρχει χώρος αμοιβαίας κατανόησης με την Τουρκία αν η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου” […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεν υπάρχει χώρος αμοιβαίας κατανόησης με την Τουρκία αν η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου” υποστήριξε σήμερα με ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Παρεμβαίνοντας στο συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή διπλωματία σε ταραγμένους καιρούς» ο Δένδιας ανέφερε πως η αμοιβαία κατανόηση με την Τουρκία θα ήταν εφικτή μόνο σε περίπτωση που η Τουρκία «εγκαταλείψει τη διπλωματία των κανονιοφόρων και των τετελεσμένων» και συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.

Ο Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως χρησιμοποιεί σαν μέσο το ζήτημα των ενεργειακών πόρων «για να προωθήσει φιλοδοξίες κυριαρχίας, στο πλαίσιο της νέο-οθωμανικής της ατζέντας».

Πρόσθεσε πως το ζήτημα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο “άπτεται ενός ευρύτερου οράματος” για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην «εκρηκτική κατάσταση», όπως τόνισε, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, με διαδοχικές NAVTEX σε περιοχή που υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, καθώς με την πρόσφατη προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου για «πικνίκ» στα Βαρώσια.

Σε αντιδιαστολή υπενθύμισε τις πρόσφατες συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ,ενώ χαρακτήρισε “πρότυπο επίλυσης των διαφορών σε πνεύμα διαλόγου, που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα” την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για επίλυση διμερών διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο ήταν προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρέσβης στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα