ΑΘΗΝΑ
16:01
|
25.04.2024
Η εκλεκτή του Τζο Μπάιντεν είναι 74 ετών και είναι η πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είναι η 74χρονη Τζάνετ Γέλεν. Εφόσον η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό της, θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Γέλεν έχει διατελέσει πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ και ήταν η κορυφαία οικονομική σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Πολλοί μάλιστα, πιστώνουν σε εκείνη την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την κρίση του 2007.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η Γέλεν εστίασε στο κόστος της οικονομικής ανισότητας που διχάζει τις ΗΠΑ, αλλά και στις συνέπειες της πολιτικής των τραπεζών στις ζωές των Αμερικανών εργαζομένων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν της επέτρεψε να παραμείνει στην προεδρία της Fed για μια δεύτερη θητεία, ‘σπάζοντας’ την παράδοση που ξεκίνησε ο Μπιλ Κλίντον τη δεκετία του ’90 και η οποία θέλει τους νέους προέδρους να κρατούν τους επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που είχαν διορίσει οι προκάτοχοί τους, προκειμένου να αποχρωματίζεται πολιτικά η στρατηγική της Fed.

Από το 2018 που άφησε τη θέση της στην Τράπεζα, η Γέλεν συμμετέχει σε διοργανώσεις και δράσεις μεγάλης εμβέλειας για το κλίμα και το περιβάλλον.

Η Τζάνετ Γέλεν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της ήταν παιδίατρος, η μητέρα της δασκάλα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Γέιλ.

Παράλληλα με τις κυβερνητικές θέσεις που κατά καιρούς κατέλαβε και τη θητεία της στη Fed, ήταν καθητήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Είναι παντρεμένη με τον Νομπελίστα Οικονομολόγο Τζορτζ Άκερλοφ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη Fed τη δεκαετία του ’70. Ο γιος τους είναι επίσης οικονομολόγος και καθηγητής σε πανεπιστήμιο.

Η εντυπωσιακή καριέρα της Γέλεν στη Fed και η ανάβασή της ως την κορυφή της πυραμίδας του οργανισμού της χάρισαν -εκτός των άλλων- και το στάτους του φεμινιστικού συμβόλου στους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα