ΑΘΗΝΑ
10:25
|
30.04.2024

Το 2021 αναμένεται χρονιά ορόσημο για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες διεθνώς καθώς θα κριθεί η επιβίωση ή η συντριβή τους. Η καθήλωση χιλιάδων αεροπλάνων και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2021 αναμένεται χρονιά ορόσημο για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες διεθνώς καθώς θα κριθεί η επιβίωση ή η συντριβή τους. Η καθήλωση χιλιάδων αεροπλάνων και η δραματική συρρίκνωση των αερομεταφορών διεθνώς λόγω της πανδημίας προκαλεί αιμορραγία στα ταμεία των αεροπορικών εταιριών.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) σε νεώτερη σημερινή της ανακοίνωση εκτιμά πως οι απώλειες των αεροπορικών εταιριών θα ξεπεράσουν κατά τη διετία 2020-2021 τα 157 δισεκ. δολαρίων.

Το ποσό θεωρείται σημαντικά υψηλότερο από τα περίπου 100 δισ. δολάρια που είχε υπολογίσει ως ζημιές η ΙΑΤΑ μόλις πριν περίπου πέντε μήνες.

«Ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία και στην κίνηση στις αερομεταφορές δεν θα επέλθει μαζικά πριν από τα μέσα του 2021» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ στο Reuters.

Οι αριθμοί των επιβατών αναμένεται να μειωθούν στο 1,8 δισεκ. φέτος από τα 4,5 δισεκ. το 2019. H IATA εκτιμά πως ο αριθμός τους θα ανακάμψει μόνο μερικώς φθάνοντας πιθανώς στα 2,8 δισεκ. άτομα το 2021.

Τα έσοδα από επιβάτες για το 2020 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 69% στα 191 δισεκ. δολάρια.

Η IATA επανέλαβε το αίτημά της προς κυβερνήσεις προκειμένου να αντικατασταθεί το καθεστώς της καραντίνας με εκτεταμένα προγράμματα διενέργειας τεστ. «Βλέπουμε χώρες σταδιακά να μας ακούν», δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ, επικαλούμενος τις πρωτοβουλίες για τεστ που είναι ήδη σε εξελίξη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Ο ντε Ζουνιάκ αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα ενός πιθανού υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβατών από κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρίες, όπως η αυστραλιανή Qantas, επισημαίνοντας πως το πιθανότερο είναι «να αποτρέψει τον κόσμο που αρνείται (το εμβόλιο) από το να ταξιδέψει».

«Η συστηματική διενέργεια τεστ είναι ακόμα πιο κρίσιμη για το άνοιγμα των συνόρων παρά το εμβόλιο» τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα