ΑΘΗΝΑ
16:32
|
26.06.2024
“Αν όλα πάνε καλά". - Εστιατόρια και σχολεία θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να άρει το μέτρο της καραντίνας και να επιτρέψει τις μετακινήσεις από τις 15 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας ένα πρώτο μέτρο χαλάρωσης με την επαναλειτουργία το Σάββατο των καταστημάτων που πωλούν μη απαραίτητα είδη, τα οποία έκλεισαν πριν από ένα μήνα.

Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει την καραντίνα λόγω της Covid-19 αυτό το Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι να ανοίξουν ξανά και οι πολίτες να μπορούν να περάσουν τις γιορτές με την υπόλοιπη οικογένειά τους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Όλα τα μικρά καταστήματα όπως τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία θα μπορούν να επαναλειτουργούν από το Σάββατο και να κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Στην τηλεοπτική του ομιλία προς το έθνος, ο Μακρόν τόνισε ότι το χειρότερο από το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη Γαλλία πέρασε. Ο Μακρόν είπε ότι τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και οι ντισκοτέκ θα πρέπει αντίθετα να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία κατά της Covid-19 θα πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που έχουν “πιο εύθραυστη” υγεία, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια “θα μπορούσαν να γίνουν μόλις επικυρωθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές” και ότι θα ακολουθήσει “μαζική εκστρατεία εμβολιασμού”, χωρίς ωστόσο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι ανοιχτές αγορές και τα μικρά καταστήματα (βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια κλπ) ανοίγουν από το Σάββατο 28 του μηνός, με την προϋπόθεση πως θα λειτουργούν ως τις 21.00. Επιπλέον, επεκτείνεται στα 20 χιλιόμετρα η απόσταση από την οικία των πολιτών, στην οποία μπορούν να μετακινηθούν για φυσική άσκηση. Από αυτό το Σαββατοκύριακο θα επιτρέπεται πιο διευρυμένη προσέλευση σε χώρους λατρείας, με τήρηση ωστόσο αυστηρών μέτρων ασφαλείας και ανώτατο όριο πιστών στο εσωτερικό ναών τα 30 άτομα.

Για την εορταστική περίοδο ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε: “Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα γίνουν συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε επίσης πως προβλέπεται η επαναλειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών, των θεάτρων και των μουσείων από τη 15η Δεκεμβρίου και έπειτα.

Τα σχολεία δεν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο 2020, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα μαθήματα εκ του σύνεγγυς θα ξεκινήσουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες στις 20 Ιανουαρίου, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ωστόσο επιτρέπονται εκ νέου, από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, οι εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών, με την προϋπόθεση πως θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα