ΑΘΗΝΑ
23:37
|
08.05.2024
Ο Πάολο Γκαμπριέλε καταδικάστηκε για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Αγίας Έδρας στα ΜΜΕ το 2012.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάολο Γκαμπριέλε, κάποτε οικονόμος και ο πιο έμπιστος άνθρωπος του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ΄. Είναι ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για την εμπλοκή του στο επονομαζόμενο σκάνδαλο “Vatileaks” με τη διαρροή άκρως εμπιστευτικών εγγράφων της Αγίας Έδρας στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Πάολο Γκαμπριέλε απεβίωσε σε νοσοκομείο της Ρώμης μετά από μακρά νοσηλεία.  

Ο Πάολο Γκαμπριέλε ήταν 46 ετών όταν κατηγορήθηκε για κλοπή χειρόγραφων επιστολών, σημειώσεων και φαξ του ίδιου του Ποντίφικα και του γραμματέα του, πατέρα Γκέοργκ. Συνελήφθη, προφυλακίστηκε και ανακρίθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά γρήγορα βρέθηκε ενοχοποιητικό υλικό και σε συρτάρια του σπιτιού του. Τα έγγραφα που “έκλεψε” από το Βατικανό ο οικονόμος του Βενέδικτου βρέθηκαν στα χέρια ενός Ιταλού δημοσιογράφου, ο οποίος αργότερα συνέγραψε βιβλίο για τη διαφθορά στους κόλπους της Αγίας Έδρας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ο Γκαμπριέλε καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Τις πρώτες εβδομάδες του εγκλεισμού του τις πέρασε σε ένα μικρό κελί εντός του Βατικανού. Τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς ο Βενέδικτος απένειμε χάρη στον πρώην μπάτλερ του. “Ο Πάολο Γκαμπριέλε δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται και να διαμένει στο παπικό κρατίδιο”, αποσαφήνιζε τότε η Αγία Έδρα.

Η παπική εκκλησία φρόντισε το “βαθύ λαρύγγι” του Βατικανού προσφέροντας του εργασία εντός του εκκλησιαστικού περιβάλλοντος, γιατί ήταν πατέρας τριών παιδιών. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γκαμπριέλε “πλήρωσε” τον εμφύλιο πόλεμο των καρδιναλίων εντός του παπικού κρατιδίου. Δύο ήταν οι επικρατέστερες θεωρίες για το σκάνδαλο “Vatileaks”: ο στόχος ήταν η αποδυνάμωση του Ποντίφικα ή εξόντωσε του τότε υπουργού εξωτερικών του Βατικανού Ταρτσίζιο Μπερτόνε. Ένα χρόνο μετά ο Γερμανός πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε από το Βατικανό.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα