ΑΘΗΝΑ
16:09
|
19.04.2024
Η ελληνική αποστολή θα στηρίξει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μαλί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προετοιμάζεται από ελληνικής πλευράς, η αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην Εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΕ  (EUTM) αλλά για στήριξη των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μαλί.

Η Ελλάδα διατηρεί σήμερα δύο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις και έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μαλί.

Αντιθέτως, οι γαλλικές δυνάμεις που ενεργούν στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως BARKHANE, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή. 

Η Γαλλία έχει θέσει επισήμως το ζήτημα της στρατιωτικής συνδρομής στην Ελλάδα από πέρυσι.

Η ελληνική αποστολή θα είναι μικρή και θα αφορά προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων το οποίο θα προστεθεί στην Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι, αναμένοντας να προστεθούν και δυνάμεις από συμμαχικές χώρες. Προς το παρόν η TF TAKUBA επανδρώνεται από Γάλλους και 50 περίπου Εσθονούς, ενώ άλλες χώρες που είχαν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής, έχουν καθυστερήσει εξαιτίας κυρίως της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιασκέψεως στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, τόνισε την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μαλί ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ.

Πηγή: defence-point.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα