ΑΘΗΝΑ
21:58
|
06.05.2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει σήμερα συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης για την ένοπλη σύρραξη στο Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει σήμερα συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης για την ένοπλη σύρραξη στο Τιγκράι, κατόπιν αιτήματος των αντιπροσωπειών της Νότιας Αφρικής, του Νίγηρα, της Τυνησίας και του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων.

Χθες Δευτέρα (23/11), δεν κατέστη σαφές εάν θα είναι εφικτή η δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης του Συμβουλίου μετά το πέρας της συζήτησης.

Η σύγκρουση στη βόρεια Αιθιοπία είχε ως αποτέλεσμα μια “ανθρωπιστική κρίση ευρείας κλίμακας” σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής,  2,3 εκατ. παιδιά χρειάζονται επείγουσα βοήθεια ενώ χιλιάδες άλλα, που κατέφυγαν σε καταυλισμούς στο Σουδάν, βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στα όριά τους, τονίζει η Unicef.

Το Τιγκράι, είναι το θέατρο βίαιων συγκρούσεων μετά την έναρξη στις 14 Νοεμβρίου στρατιωτικών επιχειρήσεων τις οποίες διέταξε ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, που κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης το 2019, εναντίον του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) που διοικεί την περιοχή εδώ και πολλούς μήνες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα και, σύμφωνα με τις σουδανικές αρχές, άλλοι 36.000 εκτοπίστηκαν, διέσχισαν τα σύνορα και κατέφυγαν στο γειτονικό Σουδάν, ενώ παράλληλα καταγράφονται δεκάδες καταγγελίες για βιαιοπραγίες και σφαγές αμάχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα