ΑΘΗΝΑ
17:10
|
19.04.2024
Ελεύθερη αφέθηκε η Κάιλι Μουρ Γκίλμπερτ που εξέτιε δεκαετή ποινή κάθειρξης για κατασκοπία σε φυλακές του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελεύθερη αφέθηκε απόψε η Βρετανο-αυστραλή ακαδημαϊκός Κάιλι Μουρ Γκίλμπερτ που εξέτιε από το Σεπτέμβριο του 2018 δεκαετή ποινή κάθειρξης για κατασκοπία σε φυλακές του Ιράν.

Η Γκίλμπερτ, που ήταν λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και ειδική στο Ισλάμ, αρνείται επίμονα τις κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος οιασδήποτε χώρας.

Η απελευθέρωσή της κατέστη εφικτή μετά από διπλωματικές διαπραγματεύσεις που επέτρεψαν την ταυτόχρονη απελευθέρωση τριών Ιρανών (εκ των οποίων ο ένας επιχειρηματίας) που εκτίουν ποινές φυλάκισης σε χώρες του εξωτερικού που δεν έγιναν άμεσα γνωστές.

Η είδηση της ανταλλαγής της Γκίλμπερτ με τους τρεις Ιρανούς μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB και την ιρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tasnim.

Την είδηση απελευθέρωσης της Γκίλμπερτ χαιρέτισε η επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία, Κέιτ Άλεν, εκφράζοντας «τεράστια ανακούφιση». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως τις επόμενες μέρες ή βδομάδες ίσως ακολουθήσει η απελευθέρωση και άλλων Βρετανών που κρατούνται στις ιρανικές φυλακές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα