Αυξημένο κίνδυνο συστημικής οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει η Βρετανία καθώς ολοκληρώνει στο τέλος Δεκέμβρη την αποχώρησή της από την ΕΕ και ενώ είναι σε εξέλιξη δεύτερο κύμα πανδημίας. Αυτό επισημαίνει εμπιστευτική κυβερνητική έκθεση που επικαλείται σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί στο επίκεντρο μίας «τέλειας καταιγίδας» εάν συγχρονιστούν καταστροφές και σημαντικές ανατροπές σε οικονομικά, κοινωνικά και άλλα δεδομένα.
Από την έκθεση δεν λείπουν ούτε οι επισημάνσεις για πιθανούς κινδύνους από δυσμενή καιρικά φαινόμενα που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων θα μπορούσαν να αποδειχθούν παράγοντες σημαντικής καταστροφής.
«Ο χειμώνας του 2020 θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα συνδυασμό άσχημων πλημμυρών, πανδημία γρίπης, μία ενδεχομένως νέα μολυσματική ασθένεια, συντονισμένες απεργίες με αφορμή τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου για το Brexit» αναφέρει η έκθεση με ημερομηνία Σεπτεμβρίου αναδεικνύοντας μία «βεντάλια» πιθανών καταστροφικών σεναρίων από τα οποία δεν λείπουν ούτε ενδεχόμενες «διακοπές» (δηλαδή ελλείψεις) τροφίμων και βασικών ειδών εάν δεν επιτευχθεί μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ που θα ρυθμίζει και θα εξασφαλίζει σχετικά αρμονικές διμερείς σχέσεις. Προκαλεί αίσθηση η επισήμανση πως λόγω πανδημίας έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε ορισμένα είδη ευρείας κατανάλωσης που είχαν αποθηκευτεί ενόψει Brexit αλλά τώρα είναι δύσκολο (μεταξύ άλλων και εξαιτίας της πίεσης του χρόνου) να αντικατασταθούν…
Διαβλέπει «οικονομικό χάος» που θα μπορούσε να αυξήσει το ρίσκο διάλυσης της δημόσιας τάξης και πρόκλησης μίας «εθνικών διαστάσεων κρίση ψυχικής υγείας» ενώ μειώνονται τα κυβερνητικά αποθέματα και δυνατότητες για παρεμβάσεις ως προς την αντιμετώπιση αυτών και άλλων κινδύνων. Δεν θεωρεί απίθανη ούτε τις «κοινοτικές εντάσεις» και τη «δημόσια αταξία» από πιθανή έκρηξη επιθέσεων ή εγκλημάτων μίσους που διαπιστώνεται να αυξάνεται σταθερά από τον Μάρτιο του 2019.
Τα μαύρα μαντάτα από τον υπουργό Οικονομικών
Το μεσημέρι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε τα νεότερα δεδομένα από τις επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, της πανδημίας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μεταξύ άλλων διαπιστώνει:
_Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας των τελευταίων 300 ετών! (Μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 11,3%). Τον Ιούλιο προβλεπόταν ακόμη χειρότερο σενάριο για μείωση του ΑΕΠ κατά 12,4%!
_Εκτιμάται πως θα η οικονομία θα επανέλθει σε σχετικά επίπεδα προ πανδημίας από το τέλος του 2022 και έπειτα.
_Προβλέπεται ότι το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,5,% (αν όλα πάνε καλά…) κατά 6,6% το 2021 κατά 2,3% το 2023 και 1,7% ΑΤΟ 2024.
_Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθει φέτος στα 394 δις. στερλίνες (19% του ΑΕΠ.
Μπροστά σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση ο Σουνάκ ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα μειωθεί κατά 0,2% η βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 4 δις. στερλίνες με στόχο την αντιμετώπιση βασικών αναγκών που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία θέτοντας, όπως ισχυρίστηκε ως προτεραιότητες την δημιουργία ή τη διάσωση θέσεων εργασίας, μικρών επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών. Υποσχέθηκε επίσης για το 2021 τη χορήγηση 3 δις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 2 δις στερλίνες για τις συγκοινωνίες, 3 δις. για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάπου 250 εκατομμύρια στερλίνες για την αντιμετώπιση του οξύτατου ζητήματος των αστέγων και άλλα 55 δις. στερλίνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.