ΑΘΗΝΑ
06:26
|
27.04.2024
Πώς οι διασώστες της ΜΚΟ “Open Arms” εντόπισαν τους μετανάστες ναυαγούς, Άχμεντ και την Ντούντου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όταν οι διασώστες της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Open Arms” βρήκαν δύο βέρες μέσα σε ένα σακίδιο που επέπλεε στα νερά της Μεσογείου, ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι οι κάτοχοι των δαχτυλιδιών ήταν ανάμεσα στους νεκρούς ενός ακόμη ναυαγίου μεταναστών και προσφύγων.

Το σακίδιο βρέθηκε κοντά σε μια μισοβυθισμένη λέμβο. Από την ανατροπή της λέμβου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών.  Οι βέρες ήταν καλυμμένες με φύκια κι άλλους μικροοργανισμούς της θάλασσας.

Οι διασώστες καθάρισαν τις βέρες και τις φωτογράφισαν μαζί με όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα των ναυαγών που ξεβράστηκαν στις ακτές της Ιταλίας. Ρωτώντας και δείχνοντας τις φωτογραφίες κατάφεραν να βρουν το ζευγάρι που είχε χάσει τις βέρες του στα νερά της Μεσογείου. Πρόκειται για τον Άχμεντ και την Ντούντου, ένα νεαρό ζευγάρι από την Αλγερία.

“Όταν κοινοποίησα τη φωτογραφία δεν φαντάστηκα ότι θα βρω τον ιδιοκτήτη του σακιδίου”, λέει στο BBC ο Αχμάντ αλ Ρουσάν, πολιτιστικός διαμεσολαβητής για τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” στην Ιταλία. “Πίστευα ότι μάλλον θα ανήκε σε κάποιον που είχε πνιγεί στη Μεσόγειο”, προσθέτει.

Ο Αχμάντ αλ Ρουσάν είναι μέρος μιας ομάδας που παρέχει ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη στον Άχμεντ, στην Ντούντου και σε 13 ακόμη μετανάστες που η λέμβος τους βυθίστηκε στις 21 Οκτωβρίου στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Το ζευγάρι ζούσε στη Λιβύη και πήρε την απόφαση να διασχίσει τη Μεσόγειο καθώς η κατάσταση στη χώρα που διέμεναν γινόταν κάθε μέρα και πιο επικίνδυνη. Η λέμβος βυθίστηκε μετά από ένα ταξίδι 48 ωρών στη θάλασσα. Ο Άχμεντ και η Ντούντου διασώθηκαν από ψαράδες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής στη Σικελία, όπου μέλη της ΜΚΟ Open Arms τούς έδειξαν τις φωτογραφίες με τα υπάρχοντα των ναυαγών.

«Μίλησα αμέσως με τον Άχμεντ και μου εξήγησε πώς και γιατί βρέθηκαν οι βέρες στο σακίδιο. Οι βέρες έχουν υποστεί φθορές αλλά το ζευγάρι ελπίζει να τις επιδιορθώσει στην Ευρώπη. Ήταν πολύ συγκινημένος, χαρούμενος αλλά δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του το ναυάγιο και τα πέντε θύματα”, αναφέρει ο Αχμάντ αλ Ρουσάν. Στο ίδιο ναυάγιο ένα κορίτσι εννέα ετών έχασε τη μητέρα της και την αδελφή της.

Οι βέρες και όλα τα αντικείμενα που περισυλλέγησαν από το ναυάγιο είναι ακόμα στο πλοίο της ΜΚΟ Open Arms. Θα επιστραφούν στους κατόχους τους μόλις αρθεί η καραντίνα για τον κορονοϊό. “Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να επιστρέψουμε αυτά τα αντικείμενα στους κατόχους τους γιατί για πολλούς είναι τα μόνα εναπομείναντα υπάρχοντά τους. Οι βέρες είναι ένα σύμβολο αγάπης που τουλάχιστον για μια φορά δεν χάθηκε στα βάθη της Μεσογείου”, δήλωσε στον βρετανικό “Γκάνρτιαν” (Guardian) ο Ρικάρντο Γκάτι, πρόεδρος της ΜΚΟ Open Arms στην Ιταλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα