ΑΘΗΝΑ
08:56
|
05.11.2024
Ένα μεγάλο κοπάδι φαλαινών και αρκετά δελφίνια παγιδεύτηκαν και πέθαναν στις απομακρυσμένες ακτές των νησιών Κάθαμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 120 νεκρές φάλαινες και δελφίνια είναι ο απολογισμός ενός ακόμα θλιβερού περιστατικού μαζικού εγκλωβισμού θαλάσσιων θηλαστικών, αυτή τη φορά στις ακτές των νησιών Κάθαμ, στον Ειρηνικό ωκεανό.

Ενενηνταεπτά φάλαινες-πιλότοι και τρία δελφίνια που εξώκειλαν πέθαναν εγκλωβισμένα στα ρηχά, ενώ 28 ακόμα φάλαινες και τρία ακόμα δελφίνια θανατώθηκαν από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, καθώς ο απεγκλωβισμός τους ήταν αδύνατος.

Τα νησιά Κάθαμ ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία, αλλά απέχουν 800 χιλιόμετρα από τις ακτές της. Η ακτοφυλακή και η Υπηρεσία Διατήρησης της Άγριας Φύσης (DoC) ειδοποίηθηκαν για τα κοπάδια που είχαν εξωκείλει σε “μια απομακρυσμένη ακτή” την Κυριακή, αλλά η μεγάλη απόσταση κατέστησε αδύνατη την έγκαιρη παρέμβασή τους.

Τα νησιά Κάθαμ αποτελούν γνωστές “παγίδες” για τα κήτη – στις ακτές τους άλλωστε έχει σημειωθεί το μαζικότερο περιστατικό εγκλωβισμού στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας: περίπου 1000 φάλαινες είχαν εξωκείλει εκεί και είχαν βιώσει έναν αργό και βασανιστικό θάνατο το 1918.

Η εκπρόσωπος του DoC Τζεμα Γουέλς εξήγησε ότι οι διασώστες προχώρησαν στην ευθανασία τόσων εγκλωβισμένων θηλαστικών επειδή η διάσωσή τους ήταν αδύνατη “λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στη θάλασσα, αλλά κι εξαιτίας των καρχαριών που έλκονται από την οσμή των πτωμάτων”.

Ο Σαμ Γουάιλντ, αυτοδύτης και φωτογράφος που ζει στα Κάθαμ (ένας από τους 600 μόνιμους κατοίκους των νησιών), χαρακτήρισε το περιστατικό “πολύ θλιβερό”, σχολιάοντας ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη επιχείρηση διάσωσης ήταν συγκινημένοι και φορτισμένοι.

Τη Δευτέρα, κάτοικοι και διασώστες παρακολούθησαν την τελετή εξαγνισμού της παραλίας που πραγματοποίησαν οι σύλλογοι Hokotehi Moriori και Wharekauri Iwi προς τιμήν των πνευμάτων των νεκρών φαλαινών, τα κουφάρια των οποίων θα αφεθούν στην ακτή προκειμένου να αποσυντεθούν φυσικά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει με βεβαιότητα τον λόγο για τον οποίο ολόκληρα κοπάδια φαλαινών οδηγούνται σε τόσο ρηχά νερά και εξωκείλουν. Μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να προκαλούνται από λάθος υπολογισμούς στην πλογήση, από αιφνίδιες παλίρροιες ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Για τα μαζικά περιστατικά, όπως αυτά που καταγράφηκαν φέτος στην Αυστραλία, ευθύνεται σίγουρα και οι κλιματική αλλαγή, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών οδηγεί τα κοπάδια των ψαριών -και κατά συνέπεια τους θηρευτές τους- όλο και πιο κοντά στις ακτές.

Κατά μέσο όρο, 300 φάλαινες και δελφίνια παγιδεύονται στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός αυτός, όπως και ο αριθμός των κητών που πεθαίνουν τελικά επειδή εγκλωβίζονται στα ρηχά είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στον 20ο αιώνα.

Με πληροφορίες από TheGuradian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα