ΑΘΗΝΑ
12:13
|
24.01.2021
"Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά" πάνω από τις οικονομίες χωρών-μελών της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…» πάνω από τις οικονομίες χωρών-μελών της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία διακρίνει μερίδα του Γερμανικού Τύπου.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζάιτουνγκ (FAZ), για παράδειγμα, επικαλούμενη ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαπιστώνει πως έρχεται «τσουνάμι χρέους» καθώς ο συνολικός όγκος του χρέους στην διεθνή οιικονομία ανέρχεται σε 272 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όπερ σημαίνει αύξηση περίπου 6 % του χρέους από την αρχή του 2020. Ως το τέλος Δεκέμβρη, το χρέος στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα ανέρχεται δηλαδή στο 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία, οι αναλυτές της ίδιας εφημερίδας προβλέπουν πως έρχεται κύμα ακρίβειας καθώς στο τέλος του χρόνου εκπνέει η διάρκεια της προσωρινής μείωσης ΦΠΑ σε διάφορα είδη και υπηρεσίες. Επικαλούνται μάλιστα τον οικονομολόγο Holger Schmieding από την τράπεζα Berenberg του Αμβούργου που μιλά για ένα πραγματικό «άλμα τιμών»!

Μαύρη εικόνα καταγράφει ανάλογο ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες χωρών-μελών της ΕΕ, από τις οποίες βεβαίως δεν απουσιάζει ούτε η περίπτωση της Γερμανίας, όπου διαπιστώνονται σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στις οικονομίες αρκετών γερμανικών κρατιδίων, ούτε η περίπτωση της Ελλάδας.

Η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας επισημαίνει πως η χώρα μας αναμένει από το πρόγραμμα SURE 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια με προνομιακούς όρους.

Εκτιμά πως τα χρήματα αυτά είναι «απολύτως αναγκαία» καθώς η χώρα ζει από τις 6 Νοεμβρίου σε καθεστώς γενικευμένων απαγορεύσεων λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

Τονίζει τέλος πως η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ που πλέον αγγίζει το 17% και προβλέπεται να φθάσει ως το τέλος Δεκέμβρη στο 22%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα