ΑΘΗΝΑ
05:17
|
20.04.2024
Ελπίδες για “αμοιβαίως επωφελή συνεργασία” εξέφρασε ο πρόεδρος Σι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις βδομάδες μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και αφού ο απερχόμενος ηγέτης των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δέησε και έδωσε τη Δευτέρα εντολή για τη μετάβαση εξουσίας, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποφάσισε σήμερα να δώσει συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

Δεν έλειψαν οι ευχές και οι ελπίδες για “αμοιβαίως επωφελή συνεργασία” (win-win) σε τομείς όξυνσης των διμερών σχέσεων (τουλάχιστον επί προεδρίας Τραμπ) όπως το εμπόριο, η τεχνολογία αιχμής, η ασφάλεια και η περιφερειακή επιρροή σε στρατηγικές περιοχές κοινού “ενδιαφέροντος” που έφεραν τις σινο-αμερικανικές σχέσεις στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Στο μήνυμά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ο Σι Τζινπίνγκ ευχήθηκε “υγιείς και σταθερές” διμερείς σχέσεις “για το κοινό καλό της διεθνούς κοινότητας”.

Ευχόμαστε οι δύο πλευρές να διατηρήσουν “πνεύμα μη-σύγκρουσης, ελέγχου των διαφορών, αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας” ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο πρόεδρος Σι.

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό ο Κινέζος πρόεδρος να μείνει με την προσμονή καθώς οι περισσότεροι αναλυτές διεθνώς (συμπεριλαμβανομένων και Κινέζων…) προβλέπουν συνέχιση των “αναταραχών” στις σινο-αμερικανικές σχέσεις λόγω αντικειμενικά συγκρουόμενων συμφέροντων.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιλέξει το μονοπάτι διατήρησης των ΗΠΑ, με κάθε κόστος και τρόπο, στην πρώτη σκάλα της διεθνούς πυραμίδας ισχύος, απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Ανάλογο συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ουάνγκ Τσισάν στην νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα