ΑΘΗΝΑ
18:02
|
18.05.2024
Ο ελέφαντας θα μεταφερθεί στην Καμπότζη μετά από πολυετής αγώνες ακτιβιστών αλλά και της Σερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μπάντες, τραγούδια, σημαιάκια και μπαλόνια, αξιωματούχοι και απλοί πολίτες αποχαιρέτησαν τον Κααβάν -τον μοναδικού ασιατικό ελέφαντα στο Πακιστάν- λίγο πριν αναχωρήσει από τον ζωολογικό κήπο του Ισλαμαμπάντ για την Καμπότζη.

Είχαν προηγηθεί πολυετείς αγώνες από διάφορες οργανώσεις ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων που επισήμαναν τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε ο 35χρονος υπέρβαρος ελέφαντας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή κατά του ζωολογικού κήπου στο Ισλαμαμπάντ όπου φιλοξενούνταν.

Οι συνθήκες στον ζωολογικό κήπο ήταν τόσο άθλιες, ώστε δικαστήριο διέταξε τη μεταφορά όλων των ζώων που ζούσαν εκεί, τον περασμένο Μάιο.

Ο Κααβάν θα μεταφερθεί σ’ ένα καταφύγιο ζώων στην Καμπότζη την προσεχή Κυριακή, έπειτα από μήνες κτηνιατρικής φροντίδας και ειδικής εκπαίδευσης που τον βοήθησαν να συνηθίσει το μεταλλικό κουτί της μεταφοράς του.

Εκπαιδευόταν επί εβδομάδες από ειδικούς που τον δελέαζαν με μπανάνες και άλλες λιχουδιές ώστε να συνηθίσει τον στενό χώρο και τους δυνατούς θορύβους που θα ακούει κατά τη 10ωρη πτήση μέχρι την Καμπότζη.

Πολλοί βουλευτές, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στον ζωολογικό κήπο, που ήταν στολισμένος με μπαλόνια και σημαιάκια για να αποχαιρετίσουν το αγαπημένο τους ζώο. Θα μας λείψεις, Κααβάν” έγραφαν τα μπάνερ, ενώ μικρά παιδιά πόζαραν με τον 4,3 τόνων ελέφαντα για φωτογραφίες και μια ορχήστρα του έπαιξε μουσική.

Ο Κααβάν λατρεύει τη μουσική και ο Αμίρ Χαλίλ, ένας κτηνίατρος της οργάνωσης διάσωσης ζώων Four Paws, δέθηκε μαζί με τον ελέφαντα, ο οποίος ήταν επιθετικός προς τους ανθρώπους παλιότερα, τραγουδώντας του τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα.

Σημειώνεται ότι η δημοσιότητα της ιστορίας του Κααβάν πήρε σημαντική ώθηση χάρη στις προσπάθειες της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Σερ, που χαρακτήρισε την απόφαση της μεταφοράς του ως μία από τις “σημαντικότερες στιγμές” στη ζωή της.

Η Σερ πρόκειται να επισκεφθεί την Ισλαμαμπάντ αυτήν την εβδομάδα για να συναντηθεί τελικά με τον αγαπημένο της ελέφαντα για τον οποίο αγωνιζόταν επί χρόνια.

Στο παρελθόν, οι υπεύθυνοι του πάρκου είχαν αρνηθεί τόσο τη μεταφορά του Κααβάν σε άλλο πάρκο όσο και το γεγονός ότι ο ελέφαντας φυλασσόταν σε άθλιες συνθήκες, αλυσοδεμένος.

Τα έκδηλα σημάδια άγχους που εμφάνιζε ο Κααβάν τα δικαιολογούσαν ως συνέπειες της αναζήτησης νέας συντρόφου, έπειτα από τον θάνατο της θηλυκιάς που ζούσε μαζί του και πέθανε το 2012.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα