ΑΘΗΝΑ
14:51
|
05.10.2024
Η αμερικανική πλευρά διατείνεται ότι ο αντιτορπιλικό 'Μακέιν' έπλεε σε διεθνή ύδατα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χαρακτήρισε “υπερβολικές” τις αιτιάσεις για παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ρωσίας απο το το αντιτορπιλικό ‘John S. McCain’.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε χθες ότι το ‘Μακέιν’ βρέθηκε τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, το αμερικανικό σκάφος εντοπίστηκε και ειδοποιήθηκε από το ρωσικό ‘Ναύαρχος Βινογκράντοφ’. Σημερινά δημοσιεύματα, μάλιστα, αναφέρουν ότι υπήρξε και ρωσική προειδοποίηση για διεμβόλιση σε περίπτωση που το ‘Μακέιν’ δεν αποχωρούσε άμεσα από την περιοχή.

“Η δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ψευδής”, απάντησε το ΠΝ των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι το ‘Μακέιν’ εκτελούσε την “αποστολή” του σε διεθνή χωρικά ύδατα “και σε σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία”.

Με ανάρτηση στο Twitter, το αμερικανικό ΠΝ υπογράμμισε επίσης ότι “προστατεύει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη νομιμότητα στη θάλασσα”, χαρακτηρίζοντας “υπερβολικούς” τους χαρακτηρισμούς της Ρωσίας για το περιστατικό.

Πάγια θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο Κόλπος του Μεγάλου Πέτρου όπου έπλεε το αντιτορπιλικό ‘Μακέιν’ διεκδικήθηκε παράτυπα από τη Σοβιετική Ένωση το 1984.

Το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν το πρώτο στο οποίο εμπλέκεται το συγκεκριμένο σκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικό. Το 2017 δέκα μέλη του πληρώματός του ‘Μακέιν’ είχαν σκοτωθεί σε σύγκρουση με πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας. Μετά το ατύχημα το ‘Μακέιν’ αποσύρθηκε για επισκευή και ξανατέθηκε σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2019. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, εντοπίστηκε να πλέει κοντά στα διεκδικούμενα από την Κίνα νησιά Πάρασελ, οδηγώντας το Πεκίνο σε έκδοση ανακοίνωσης στην οποία έκανε λόγο για “προκλητικές ενέργειες” από πλευράς Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα