ΑΘΗΝΑ
09:08
|
24.04.2024
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να εξαπολύσει την "τελική επίθεση" κατά της Μεκέλε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας έδωσε διαταγή στους αξιωματικούς του ομοσπονδιακού στρατού να ξεκινήσουν την “τελική επίθεση” στην πρωτεύουσα του Τιγκράι, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου των 72 ωρών που είχε επιδοθεί στους τοπικούς ηγέτες για να παραδώσουν τα όπλα.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στα social media, ο Αμπίι Αχμέντ διαβεβαίωσε ότι θα παρθεί κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της πρωτεύουσας Μεκέλε (περίπου 500.000 άνθρωποι) και των ζωτικών υποδομών κι εγκατααστάσεων της πόλης.

“Καλούμε τους κατοίκους της Μεκέλε να παραδώσουν τα όπλα τους, να κλειστούν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι ζημιές που θα προκληθούν στην πόλη εξ αιτίας μιας χούφτας εγκληματιών”, είπε χαρακτηριστικά ο Αχμέντ.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι αξιωματικοί του ομοσπονδιακού στρατού είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους της Μεκέλε ότι δεν θα δείξουν “κανένα έλεος” σε όποιον δεν αποστασιοποιηθεί από Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), με τον ηγέτη του TPLF, Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ, να απαντά ότι ο λαός του Τιγκράι είναι “έτοιμος να πεθάνει” υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.

Η επίθεση της κυβέρνησης του Αμπίι στο TPLF άρχισε στις 4 Νοεμβρίου. Ο 44χρονος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας (ο οποίος πέρσι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την ειρηνευτική συμφωνία με τη γειτονική Ερυθραία), κατηγόρησε τους ηγέτες του ‘Μετώπου’ για μια σειρά “βίαιων επιθέσεων” που είχαν ως στόχο “την παρεμπόδιση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας”.

Η Αντίς Αμπέμπα έχει χαρακτηρίσει την επίθεση “επιχείρηση επιβολής του νόμου”, με στόχο την απομάκρυνσης των “προδοτών” του TPLF και της επαναφοράς της τάξης. Το TPLF από την πλευρά του δηλώνει ότι υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά του, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την αρχή της σύρραξης, ενώ εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στις μάχες και τις φονικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Τιγκράι.

Οι προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ για ειρηνική εκτόνωση της κρίσης έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό, ενώ χθες ο Αμπίι απέρριψε “οποιαδήποτε διεθνή παρέμβαση”.

Σε όλη την περιοχή του Τιγκράι τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι προμήθειες που παρέχονται ως ανθρωπιστική βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σχεδόν εξαντληθεί και υπολογίζεται ότι ήδη 600.000 άνθρωποι έχουν στερηθεί τις μερίδες φαγητού που τους αναλογούσαν για τον Νοέμβριο. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι τα στρατιωτικά μπλόκα είναι τόσο πυκνά, ώστε να μην μπορούν πλέον να πραγματοποιούν διανομές τροφίμων και φαρμάκων ούτε στις γειτονιές της Μεκέλε που βρίσκονται δίπλα στις αποθήκες του ΟΗΕ.

Οι κάτοικοι της Μεκέλε εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα μαζικά τις τελευταίες μέρες, αλλά οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εναπομείναντες να μην γνωρίζουν τίποτα για την επικείμενη επίθεση.

Με πληφορορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα