ΑΘΗΝΑ
07:12
|
19.04.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι,η δεύτερη χώρα διεθνώς που διαθέτει τις περισσότερες βάσεις στο εξωτερικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία περίοδο που η βρετανική οικονομία γνωρίζει τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ εδώ και τρεις αιώνες, η κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σχέδιο για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 10%.  Πρόσφατες αποκαλύψεις γύρω από το ευρύ δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων και βάσεων που έχει στο εξωτερικό εξηγούν εν μέρει τους λόγους…

Ο φάκελος «Declassified UK» έρευνας της νοτιοαφρικανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Daily Maverick αποκαλύπτει ότι ο βρετανικός στρατός διαθέτει ένα πιο εκτενές δίκτυο βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο εξωτερικό από ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό.

Η έρευνα εντόπισε 145 βάσεις σε 42 χώρες ή περιοχές, γεγονός που αναδεικνύει το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που διαθέτει σημαντικές και πολυάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

Μόνο στην Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει 17 ξεχωριστές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στη Σαουδική Αραβία 15 και στο Ομάν άλλες 16.

Διαθέτει επίσης άλλες 60 εγκαταστάσεις τις οποίες διοικεί ο βρετανικός στρατός, πέραν άλλων 85 που συνδιαχειρίζεται με συμμαχικές χώρες.

Όπως επισημαίνει η νοτιοαφρικανική εφημερίδα, σε αυτές τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου συμμετέχει σε αποστολές κυανοκράνων του ΟΗΕ όπως είναι το Νότιο Σουδάν, η λεγόμενη «πράσινη γραμμή» της Κύπρου ή σε περιοχές όπου συμμετέχει σε αποστολές ή επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας ήρθε λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε την επιπλέον χορήγηση 16 δισεκατομμυρίων στερλινών για τον στρατό την επόμενη τετραετία (αύξηση 10%). Δεν αποκλείεται σε αυτά τα κονδύλια να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για ακόμη περισσότερες βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό σε μία περίοδο κατά την οποία το Λονδίνο χαράζει ανεξάρτητη πορεία «πλεύσεις» από τις άλλες χώρες της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης (Brexit) στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πριν ένα μήνα, άλλωστε, ο Βρετανός πρώην υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, υποστήριξε πως η χώρα χρειάζεται μία «πιο μόνιμη παρουσία» στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (όπου μεταφέρεται το κέντρο του διεθνούς ανταγωνισμού δυτικών δυνάμεων και Κίνας) ενώ ο νυν υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ανακοίνωσε το Σεπτέμβρη τη χορήγηση 23,8 εκατομμυρίων στερλινών για την διεύρυνση των βάσεων του βρετανικού στρατού και του πολεμικού ναυτικού στο Ομάν.

Ακόμη πιο «ζωηρό» είναι το βρετανικό ενδιαφέρον για περισσότερες βάσεις ή ανάπτυξη αυτών που ήδη διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ασία.

Πέρα από τη ναυτική βάση ανεφοδιασμού στο Sembawang Wharf της Σιγκαπούρης, οι Βρετανοί στρατιωτικοί διαθέτουν έχουν δυνάμεις και στο βασίλειο του Μπρουνέι που βρίσκεται κοντά στις βραχονησίδες Σπράτλεϊ που διεκδικούν πολλές χώρες της περιοχής (και η Κίνα) λόγω των σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων…

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, άλλωστε, πληρώνει αδρά το βρετανικό στρατό για την «υποστήριξη» ενώ επιτρέπει στη βρετανική πολυεθνική πετρελαίου Shell να βάλει στο χέρι τη «μερίδα του λέοντος» σε περιοχές που σχετίζονται με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα