ΑΘΗΝΑ
06:55
|
16.11.2024
Εκτός αυλής μετά τη δήλωσή του ότι τάσσεται κατά της παράτασης της συνεχιζόμενης κράτησης του Σελαχίν Ντεμιρτάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπουλέντ Αρίντς (Bülent Arınç), πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, υψηλό στέλεχος του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ένας από τους τέσσερις ιδρυτές του, παραιτήθηκε την Τρίτη από την Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή, δηλαδή από σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Αρίντς, δήλωσε πως τάσσεται κατά της παράτασης της συνεχιζόμενης κράτησης του Σελαχίν Ντεμιρτάς (συμπροέδρου του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών) και πως τον έχει σοκάρει η συνεχιζόμενη κράτηση του Καβαλά.

Ο Αρίντς που είναι νομικός, πρόσθεσε επίσης ότι: “Με σοκάρει το γεγονός ότι (ο Καβαλά) εξακολουθεί να κρατείται. Είναι ανάγκη να απελευθερωθεί. Όταν διάβασα αυτά τα κατηγορητήρια, είπα πως δεν θα τα έγραφε ούτε παιδί”.

Τα σχόλια του Αρίντς επικρίθηκαν από τους εθνικιστές του κόμματος MHP, συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν.

Ο Καβαλά είναι μεγαλοεπιχειρηματίας που εμφανίζεται και ως “φιλάνθρωπος” μέσα από σειρά διασυνδέσεων με ΜΚΟ κ.λπ. και συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια στη μερίδα επιχειρηματιών που εκφράζουν δυσαρέσκεια για μια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Την περασμένη Κυριακή ο Ερντογάν επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς την τοποθέτηση Αρίντς, κάνοντας λόγο για “προσπάθειες να δημιουργηθούν ταραχές στις γραμμές μας, με προσωπικές δηλώσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με μας (…) Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε καμία σύνδεση με άτομα που γίνονται συνοδοιπόροι με την τρομοκρατία”.

Ο Αρίντς υπέβαλε την παραίτησή του από το προεδρικό συμβούλιο – χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν παραμένει απλό μέλος του ΑΚΡ – με το επιχείρημα ότι οι θέσεις του ίσως επηρεάσουν την έγκριση μεταρρυθμίσεων που προχωρούν και στο δικαστικό σύστημα.

Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι “δεν θα σταματήσω να ακούω τη φωνή της συνείδησής μου, ακόμα κι αν πρέπει να πληρώσω το τίμημα”, αλλά και ότι “θα συνεχίσω να εργάζομαι προς το συμφέρον της χώρας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν”.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του με νέες του δηλώσεις επέμεινε ότι ο Ντεμιρτάς υπερασπίζεται την “τρομοκρατία” και ότι έχει “το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του”, ισχυριζόμενος ότι “δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία”.

“Δεν υπάρχει Κουρδικό ζήτημα σε αυτή την χώρα”, δήλωσε ο Ερντογάν “και έαν υπήρχε τώρα έχει επιλυθεί. Δεν μπορούμε να αγνοοήσουμε το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των Κούρων αδελφών μας είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι”.

Ο Ερντογάν έκανε υποδείξεις και στους δικαστές ζητώντας να αναλάβουν δράση κατά όσων κάνουν εκκλήσεις σχετικά με την τύχη του Ντεμιρτάς και το Καβαλά: “Παραβιάζουν το άρθρο 138 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει στους πολίτες να έχουν απαιτήσεις από τα δικαστήρια. Επρεπε εγώ να κάνω αυτή τη δήλωση διότι το δικαστικό θέμα τους αγνοοεί”. 

Σημειωτέον, τα τελευταία χρόνια ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ (Νταβούτογλου, Μπαμπατζάν κ.ά.) όχι μόνο έχουν αποχωρήσει αλλά έχουν ιδρύσει και καινούργια κόμματα, αναδεικνύοντας σοβαρές αντιθέσεις στην Τουρκία, στην όξυνση των οποίων παίζει σημαντικό ρόλο το Κουρδικό.

Επιπλέον, ο Γιλντιράι Τσιτσέκ, σύμβουλος επικοινωνίας του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απάντησε στον Αρίντς περιγράφοντας τον Ντεμιρτάς ως φονιά και τρομοκράτη που είναι μέλος του παράνομου PKK.

Ο Μπουλέντ Αρίντς σε ανάρτησή του στο Twitter επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις αναφορές του σε απαραίτητες νομικές μεταρρυθμίσεις, που προκάλεσαν και τις αντιδράσεις.

Έγραψε πως «το δικαστικό σύστημα, η οικονομία και άλλοι τομείς προφανώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

»Υπάρχει ανάγκη η χώρα μας να χαλαρώσει και να βρει λύση στα προβλήματα του έθνους μας.

»Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, είδα τη βούληση του Προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση και τη στηρίζω.

»Ωστόσο, αποφάσισα πως θα είναι πιο πρέπον να αποχωρήσω από τη θέση μου ως μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς ανησυχώ πως τα λεγόμενά μου θα εμποδίσουν τις εργασίες προς τη μεταρρύθμιση, διότι διαστρεβλώθηκαν”.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Αρίντς, είπε ότι οι προσωπικές δηλώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμες με τη στάση του κόμματος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί την εύνοια τρομοκρατών σε καμία περίπτωση.

Να σημειωθεί ότι ο Μπουλέντ Αρίντς δεν είναι κάποιος μετριοπαθής μεταρρυθμιστής που τέθηκε εκτός της ερντογανικής αυλής εξαιτίας των ευαισθησιών του.

Τον Ιούλιο του 2015, ως αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, προκάλεσε σάλο καθώς απαίτησε χωρίς περιστροφές από μια βουλευτίνα του φιλοκουρδικού κόμματος, την Νουρσέλ Αϊντογάν, που προσπάθησε να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο, “ως γυναίκα, να σιωπήσει”.

Ο Αρίντς το 2014 είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν δημοσίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα