ΑΘΗΝΑ
09:16
|
26.04.2024
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού κατά των χιλιάδων διαδηλωτών.
CH07. SANTIAGO (CHILE), 25/11/2020.- Grupos de manifestantes encienden barricadas durante una manifestación hoy, en Santiago de Chile (Chile). EFE/ Elvis González
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά συλλήψεις στο Σαντιάγο της Χιλής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας με αίτημα την αποφυλάκιση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν το 2019 κατά τη διάρκεια της κοινωνικής εξέγερσης κατά του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους για την “ελευθερία των νέων ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση εξαιτίας της συμμετοχής στις διαδηλώσεις μετά την 18η Οκτωβρίου του 2019”, έγραψε στο Twitter η διαδηλώτρια Άνα Μποχέμια.

Ο Πινιέρα αρνείται την ύπαρξη “τέτοιων κρατουμένων” στη Χιλή υποστηρίζοντας ότι η “κυβέρνηση δεν κρατά κανέναν υπό κράτηση”. “Κι όμως εκατοντάδες είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές χωρίς επιβαρυντικά στοιχεία και χωρίς να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθούν οι υποθέσεις τους”, δήλωσε ο ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ+, Ρικάρντο Τροστέλ.  

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού κατά των διαδηλωτών. “Τουλάχιστον επτά άτομα συνελήφθησαν για αντικοινωνική συμπεριφορά, λεηλασίας και για φθορές”, δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας, Άλεξ Μορένο.

Η πολιτική και κοινωνική κρίση εντάθηκε όταν τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της Χιλής αύξησε τις τιμές στα εισιτήρια του μετρό, πυροδοτώντας ένα κύμα διαδηλώσεων που μετατράπηκε σε βίαιες ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι Χιλιανοί βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, απαιτώντας δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη αλλά και αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα