ΑΘΗΝΑ
23:50
|
19.09.2024
Μαζεμένη η παρέλαση στη Νέα Υόρκη αλλά πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν αεροπορικώς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ημέρα των Ευχαριστιών για τους Αμερικανούς είναι παραδοσιακά μια γιορτή που φίλοι και συγγενείς μαζεύονται στα σπίτια τους ανταλλάσσουν ευχές, ευχαριστίες, θυμούνται τους προγόνους τους αποίκους, την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και τρώνε γαλοπούλα. Φέτος με την πανδημία να σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες ο “εθνικός λοιμωξιολόγος” δρ. Άντονι Φάουτσι δεν είχε άλλη επιλογή από να απευθύνει μία ακόμη δραματική έκκληση προς τους συμπατριώτες του ζητώντας τους να θυσιάσουν “την Ημέρα των Ευχαριστιών, προκειμένου να σώσετε ζωές και την υγεία σας”. 

Στη Νέα Υόρκη η ετήσια παρέλαση του Macy’s για την Ημέρα των Ευχαριστιών με τα άρματα και τα γιγάντια μπαλόνια ήταν πιο μαζεμένη από κάθε άλλη χρονιά. Η διαδρομή της παρέλασης περιορίστηκε στο ένα οικοδομικό τετράγωνο αντί για τα περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και δεν επιτράπηκε η παρουσία θεατών στους δρόμους. Μειώθηκαν τα άρματα, τα μπαλόνια αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούνταν στην παρέλαση κατά 88%. Οι χειριστές των μπαλονιών αντικαταστάθηκαν από ειδικά διαμορφωμένα οχήματα για λόγους ασφαλείας.

Η παρέλαση του Macy’s είναι η δεύτερη παλιότερη παρέλαση την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την παρέλαση στο Ντιτρόιτ και πίσω από την 6abc Dunkin’ Donuts Thanksgiving Day Parade στη Φιλαδέλφεια. Κατά παράδοση στο τέλος της παρέλασης καλωσορίζεται ο Άγιος Βασίλης στη Νέα Υόρκη ενόψει των Χριστουγέννων. Η εκδήλωση μεταδίδεται σε εθνικό επίπεδο από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC από το 1952. “Φέτος όλα είναι πιο περιορισμένα και πιο μαζεμένα προκειμένου να μείνουμε όλοι ασφαλείς και να μείνουμε στο σπίτι”, δήλωσε η παραγωγός του NBC και υπεύθυνη για το πρόγραμμα της παρέλασης, Σούζαν Τερσέρο.

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι εκατομμύρια Αμερικανοί, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC), ταξίδεψαν για να περάσουν την εν λόγω ημέρα με φίλους και οικογένεια. Από την περασμένη Παρασκευή έως την Τρίτη περίπου πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν αεροπορικώς σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, πέρυσι ο αριθμός των αεροπορικών ταξιδιών για την Ημέρα των Ευχαριστιών ήταν διπλάσιος.

Ο δρ Τζόναθαν Ράινερ, πρώην σύμβουλος της ιατρικής ομάδας του Λευκού Οίκου, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Ημέρα των Ευχαριστιών διαθέτει τη δυναμική να γίνει μητέρα όλων των περιστατικών υπερμετάδοσης”. Κι όμως δημοσκόπηση που διενήργησε το Ιατρικό Κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιου διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των Αμερικανών είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τον κίνδυνο της έκθεσης στον ιό από το να χάσει το τραπέζι με τη γαλοπούλα, τον πουρέ και την κολοκυθόπιτα.  

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκοπεύει να παραστεί σε μια “ριψοκίνδυνη συνάθροιση” δέκα και πλέον ατόμων κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες. Όσοι ακύρωσαν τα σχέδια τους για ένα ταξίδι εκτός Πολιτείες δήλωσαν ότι θα γιορτάσουν την ημέρα με συνδέσεις στο Zoom ή στο FaceTime.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη καταγράφηκαν οι περισσότεροι ημερήσιοι θάνατοι του τελευταίου εξαμήνου (2.100 νεκροί σε 24 ώρες) και εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα. “Πιστεύω ότι το ποσοστό των μολύνσεων θα αυξηθεί, όπως πιστεύω ότι οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι θα παχύνουν», σχολίασε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα