ΑΘΗΝΑ
02:51
|
26.04.2024
Οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζονται τέσσερα χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζονται ακόμη και τέσσερα χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.


Οι πιλότοι που κατηγορήθηκαν πως συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά του κτηρίου της βουλής, του προεδρικού μεγάρου και γραφείων των δυνάμεων ασφαλείας στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της απόπειρας ανατροπής του Ερντογάν το 2016 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το Anadolu.

Συγκεκριμένα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ο υποσμηναγός Μουσταφά Καϊγκουσούζ με την κατηγορία ότι “έδωσε τις οδηγίες επιδρομής”. Ο πιλότος Μουσλίμ Μασίτ με την κατηγορία ότι “σκότωσε 15 ανθρώπους κοντά στο προεδρικό μέγαρο” και ο πρώην διοικητής της 10ης βάσης τεθωρακισμένων του Ιντσίρλικ, Μπεκίρ Ερτζάν Βαν, με την κατηγορία ότι “προμήθευσε με καύσιμα τους πιλότους για να πλήξουν την Άγκυρα”. 

Σημειωνεται ότι η “βεβαρυμένη” ποινή ισόβιας κάθειρξης, που περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους κράτησης, έχει αντικαταστήσει στο τουρκικό δικαστικό οπλοστάσιο την θανατική ποινή που καταργήθηκε το 2004.

Υπενθυμίζεται, πως στις 15 Ιουλίου του 2016 πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 240 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάσιχτον 2.000.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ως ενορχηστρωτές της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, αρνείται κάθε εμπλοκή.

Με πρόσχημα το αποτυχημένο “πραξικόπημα” η κυβέρνηση Ερντογάν εξαπέλυσε πογκρόμ σε κάθε Τούρκο αντιφρονούντα, συλλαμβάνοντας, καταδικάζοντας σε διάφορες ποινές και φυλακίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα