ΑΘΗΝΑ
09:12
|
06.05.2024
Οι "χρυσές δουλειές" βρετανικών πολεμικών βιομηχανιών με τη Σαουδική Αραβία μεγεθύνουν τη σφαγή στην Υεμένη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι “χρυσές δουλειές” βρετανικών πολεμικών βιομηχανιών με τη Σαουδική Αραβία μεγεθύνουν τις σφαγές και το δράμα του λαού της Υεμένης που υφίσταται από το 2015 την καταστροφική επίθεση της σαουδαραβικής μοναρχίας και των συμμάχων της.

Αυτό κατήγγειλαν στην τελευταία έκθεσή τους δύο οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκ των οποίων η μία είναι από την Υεμένη και έχει την έδρα της στη Γενεύη και η άλλη στη Βρετανία.

Η υεμενίτικη οργάνωση “SAM για Δικαιώματα και Ελευθερίες” και το βρετανικό “Ιδρυμα Υποστήριξης της Ειρήνης και της Δημοκρατίας” (FSPD) εκτιμούν ότι οι πωλήσεις βρετανικών όπλων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία ήταν το 41% των συνολικών εξαγωγών που έκανε το Λονδίνο μεταξύ 2010 και 2019. Αυτό ισοδυναμεί με το 19% των όπλων που εισήγαγε την ίδια περίοδο η Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα η “Εκστρατεία Κατά του Εμπορίου Όπλων” (CAAT) εκτιμά σε πάνω από 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία των βρετανικών στρατιωτικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία από την έναρξη της επίθεσης στην Υεμένη το Μάρτιο του 2015 ως σήμερα.

Οι οργανώσεις αυτές καλούν την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία ώστε να περιοριστεί η επίθεση σε βάρος του λαού της Υεμένης που θρηνεί μέσα στην τελευταία πενταετία δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Μερικές από τις εταιρίες ολέθρου

Μερικές από τις βρετανικές πολεμικές βιομηχανίες που επωφελούνται από τη σφαγή του λαού της Υεμένης πουλώντας όπλα στη Σαουδική Αραβία είναι σύμφωνα με τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι εταιρίες Excelitas, BAE Systems, VestGuard UK, and Rolls-Royce.

Οι εταιρίες αυτές υπολογίζεται πως πούλησαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, drones, αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων στερλινών και βόμβες, πυραύλους, χειροβομβίδες αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων στερλινών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα