ΑΘΗΝΑ
08:22
|
19.04.2024
Το μοντέλο που επέβαλε το χιτζάμπ στα περιοδικά μόδας κάνει πίσω λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αμερικανίδα Χαλιμά Αντέν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις πασαρέλες καθώς η καραντίνα λόγω κορονοϊού της έδωσε χρόνο για περισυλλογή και προσωπική αναζήτηση με αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος της μόδας την έφερνε συνέχεια σε συμβιβασμούς με τα θρησκευτικά της πιστεύω. Η 23χρονη Άντεν είναι το μοντέλο που επέβαλε το χιτζάμπ σε περιοδικά μόδας όπως η βρετανική Vogue, η αραβική Vogue και το Allure.

Ξεχώρισε όταν στην ηλικία των 19 ετών έγινε γνωστή στα καλλιστεία ομορφιάς της Μινεσότα των ΗΠΑ, όπου και εμφανίστηκε με χιτζάμπ και στην πορεία έγινε το πρόσωπο της Nike για τη νέα αθλητική σειρά που απευθύνεται σε μουσουλμάνες. Η Άντεν ήταν επίσης το πρώτο μοντέλο που πόζαρε με χιτζάμπ και μπουρκίνι στο Sports Illustrated.

Μεγάλα εκφραστικά μάτια, σαρκώδη χείλη σαν οποιοδήποτε άλλο μοντέλο, αλλά αυτό που έκανε τη διαφορά για τη Χαλιμά ήταν η μαντίλα της. Όπως είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της, αν και ήταν διαφορετική, “οι άνθρωποι της μόδας την αγκάλιασαν αμέσως”.

Και ξαφνικά τέσσερα χρόνια μετά εν μέσω πανδημίας η Χαλιμά Άντεν αναθεώρησε όλο το μέλλον της. Στην ανάρτησή της στο Instagram όπου δημοσιοποιεί την απόφασή της αναφέρει: “Το να είσαι ένα μοντέλο με χιτζάμπ είναι πραγματικά ένα ταξίδι με τα πάνω του και τα κάτω του”. Παραδέχεται ότι αποδέχθηκε δουλειές που ήταν σε πλήρη αντίθεση με τα θρησκευτικά πιστεύω της: “Γνωρίζω ότι είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη ότι θεώρησα πιο σημαντικές τις ευκαιρίες που εμφανίζονταν μπροστά μου από αυτό που είχε πραγματικά σημασία”.  



Η Χαλιμά Άντεν γεννήθηκε από Σομαλούς γονείς σε καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα. Στην ηλικία των έξι ετών βρέθηκε στις ΗΠΑ. Σε ένα πράγμα έχει σίγουρα δίκιο. “Η απουσία των μουσουλμάνων γυναικών στο κομμάτι του styling στον κόσμο της μόδας είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει νόημα να είσαι μια μουσουλμάνα μοντέλο στη βιομηχανία της μόδας. Κανείς πραγματικά δεν κατανοεί γιατί το χιτζάμπ είναι κάτι το σημαντικό”.

H Ριάνα όπως και οι Μπέλα και Τζίτζι Χαντίντ ήταν ανάμεσα σε εκείνες που τη στήριξαν δημόσια για την απόφασή της

Από τις δουλειές για τις οποίες είπε η Άντεν ότι μετανιώνει ήταν μια φωτογράφιση για την American Eagle, η πρώτη για τζιν με χιτζάμπ. “Γιατί τους άφησα να βάλουν τζιν στο κεφάλι μου ενώ τότε εγώ φορούσα μόνο φούστες και μακριά φορέματα; Ήμουν τόσο απελπισμένη τότε για την όποια ‘αντιπροσώπευση’ που έχασα επαφή με το ποια ήμουν”.

Το μοντέλο διευκρίνισε ότι δεν αποχωρεί πλήρως από τον χώρο της μόδας, αλλά θα θέτει όρους για τις δουλειές που θα κάνει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα