ΑΘΗΝΑ
02:17
|
08.09.2024
Επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Burkina Faso President Roch Marc Christian Kabore speaks during a news conference with German Chancellor Angela Merkel at the Presidential Palace in Ouagadougou, Burkina Faso, Wednesday, May 1, 2019. Merkel has arrived in the West African nation of Burkina Faso. Merkel is on a three-nation tour in the region. (AP Photo/Alain Didier Compaore)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ο 63χρονος πρόεδρος Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που πανηγήρισε για τη νίκη του διαβεβαιώνοντας το λαό ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την ειρήνη και την ευημερία της χώρας.

https://twitter.com/rochkaborepf/status/1331970629902471176

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως ο Καμπορέ πήρε το 58% των ψήφων, πετυχαίνοντας σαρωτική νίκη έναντι των άλλων 12 υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Οι ισχυρότεροι αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι, ο Έντι Κομπόιγκο από το «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και την Πρόοδο» πήρε το 15% των ψήφων και ο Ζεφιρίν Ντιάμπρε από το «Κόμμα Αλλαγής και Προόδου» πήρε το 12%.

Ωστόσο η νίκη του επανεκλεγέντος προέδρου έχει «γλυκόπικρη» γεύση όχι μόνο γιατί οι εκλογές διεξήχθησαν με καταγγελίες για αρκετές εκλογικές παρατυπίες, «ανωμαλίες» και εξαγορά ψήφων. Αλλά και επειδή προσήλθε στις κάλπες ένας στους δύο ψηφοφόρους (50%).

Η μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές δεν ερμηνεύεται απαραίτητα ως αποδοκιμασία του προέδρου ή του πολιτικού κατεστημένου.

Αυτή η μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη δίνη σφοδρών επιθέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Κάιντα.

Οι τζιχαντιστές, που βρέθηκαν στη Δυτική Αφρική μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το 2011, έχουν σκοτώσει από την αρχή του χρόνου, πάνω από 2.000 αμάχους. Επίσης έχουν διώξει από τα σπίτια τους πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα