ΑΘΗΝΑ
05:10
|
19.04.2024

«Ο σοφός λαός της Λευκορωσίας μπορεί να διευθετήσει την κατάσταση από μόνος του δίχως τις παροτρύνσεις και τις παρεμβατικές «προσφορές» ανεπιθύμητης μεσολάβησης» τόνισε σήμερα ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο σοφός λαός της Λευκορωσίας μπορεί να διευθετήσει την κατάσταση από μόνος του δίχως τις παροτρύνσεις και τις παρεμβατικές «προσφορές» ανεπιθύμητης μεσολάβησης» τόνισε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντώντας στο Μινσκ τον Λευκορώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Μακέι.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για χρήση «βρώμικων μεθόδων με τις λεγόμενες πολύχρωμες επαναστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης της κοινής γνώμης , της υποστήριξης αντικυβερνητικών δυνάμεων και της προώθησης ακραίων τάσεων».

Αναρωτήθηκε εάν υπάρχει νόημα στη συνέχιση των σχέσεων με «τις δομές στις Βρυξέλλες εάν συνεχίσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τώρα».

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ ο Λαβρόφ επέκρινε ορισμένες χώρες της ΕΕ που δεν τις κατονόμασε επειδή «αδυνατούν να σταματήσουν τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίον απευθύνονται στους άλλους από θέση ισχύος». Πρόσθεσε δε πως «αυτή η συνήθεια» εμποδίζει την αποκατάσταση οποιουδήποτε διαλόγου στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας.

Η συνάντηση με τον Λουκασένκο

Ο Λαβρόφ συναντώντας το απόγευμα τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο του ζήτησε να τιμήσει τις διμερείς συμφωνίες και να προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκτονωθεί η πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών.

Θυμίζοντάς του τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα στις 14 Σεπτέμβρη με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Λαβρόφ πρότεινε στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί εκφράζοντας ενδιαφέρον «για την υλοποίησή τους».

Εξήγησε επίσης πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση της έντασης και τη δημιουργία μίας ήρεμης, σταθερής κατάστασης ώστε να ξεκινήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Είπε τέλος πως η Ρωσία δεν έχει επαφές με την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, εν αντιθέσει με τη Δύση που «αναμιγνύεται στη Λευκορωσία» μεταξύ άλλων επιβάλλοντας κυρώσεις στο Μινσκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα