ΑΘΗΝΑ
23:14
|
08.05.2024
Η πανδημία έχει αποδειχθεί κατάρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διεθνώς και αληθινή «ευλογία» για διεθνή μονοπώλια ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Άμαζον (Amazon).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πανδημία έχει αποδειχθεί κατάρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διεθνώς και αληθινή «ευλογία» για διεθνή μονοπώλια ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Άμαζον (Amazon).

Την ώρα που “αυγατίζουν” τα δισεκατομμύρια της τεράστιας περιουσίας του διευθύνοντος συμβούλου της Άμαζον, Τζεφ Μπέζος, η εταιρία πολλαπλασιάζει τις προσλήψεις υπογράφοντας κάθε μέρα εδώ και μήνες συμβόλαια εργασίας με 1.400 νέα άτομα.

Όχι μόνον στο «στρατηγείο» των τεράστιων αποθηκών της εταιρίας στο Σιάτλ. Αλλά και σε παραρτήματα που έχει δημιουργήσει σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ινδία.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει πως από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο τρέχοντος έτους η Άμαζον προσέλαβε 427.300 υπαλλήλους αυξάνοντας διεθνώς το εργατικό δυναμικό που απασχολεί σε πάνω από 1200.000 άτομα. Μεταξύ των νεοπροσληφθέντων δεν είναι μόνον αποθηκάριοι και μεταφορείς εμπορευμάτων αλλά και μηχανικοί υπολογιστών, ειδικοί σε θέματα λογισμικού κ.α.

Ωστόσο, σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 100.000 εποχικοί υπάλληλοι που προσλαμβάνονται αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, ούτε οι περίπου 500.000 οδηγοί φορτηγών που συνεργάζονται με την Άμαζον σαν «εργολάβοι» συμβασιούχοι (ασχέτως εάν προσφέρουν υπηρεσίες μόνιμου υπαλλήλου).

Σε γενικές γραμμές ο σημερινός αριθμός υπαλλήλων της Άμαζον είναι διπλάσιος από το εργατικό προσωπικό που είχε η εταιρία το 2019 ενώ πλέον πλησιάζει αριθμητικά τον αριθμό των κατοίκων του Ντάλας (που ανέρχεται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα).

Ανατροπές στο χώρο παραδοσιακού και ηλεκτρονικού εμπορίου λιανικής

Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού της Άμαζον σηματοδοτεί ανατροπές στον χώρο του λιανικού εμπορίου καθώς ανταγωνίζεται ευθέως τεράστιες αλυσίδες λιανικής όπως η αμερικανική εταιρία Walmart που είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας εργοδοσίας στις ΗΠΑ διαθέτοντας πάνω από 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Εργατολόγοι στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι εάν οι φρενήρεις ρυθμοί συνεχιστούν το πολύ σε  δύο χρόνια, τότε η Άμαζον θα ξεπεράσει την Walmart και θα γίνει εκείνη όχι μόνον ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας εργοδοσίας στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

Πάντως δεν είναι μόνον η Άμαζον που προσλαμβάνει πυρετωδώς.

 Αύξηση πελατών μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου διαπιστώνουν τα σούπερ-μάρκετ Walmart που από τον περασμένο Μάρτιο αύξησε κατά 180.000 τους υπαλλήλους της λόγω αύξησης των πωλήσεων κατά 79% μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, η αλυσίδα λιανικής Target είδε τις πωλήσεις της μέσω Διαδικτύου να αυξάνονται κατά 155%.

Οι καταγγελίες για δουλειά σε συνθήκες κολαστηρίου

Η Άμαζον μπορεί να αναδεικνύεται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ αλλά σίγουρα δεν είναι ένας από τους καλύτερους, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της.

Το καλοκαίρι του 2019 εκατοντάδες υπάλληλοι της Άμαζον σε αποθήκες που διατηρεί η εταιρία στη Βρετανία είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για τις φρενήρεις, υπερεντατικές συνθήκες δουλειάς στις οποίες αναγκάζονται να δουλέψουν σαν ρομπότ.

Βρετανοί συνδικαλιστές τότε είχαν καταγγείλει άθλιες συνθήκες, όπως περιπτώσεις εργαζομένων σε αποθήκη της Amazon που αναγκάζονταν να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια αντί να πάνε στη τουαλέτα κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους!

Το περασμένο καλοκαίρι τρεις εργαζόμενοι της Άμαζον είχαν καταφύγει σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία συνέβαλε στην εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού μεταξύ των υπαλλήλων της, με αποτέλεσμα τη μόλυνση εκατοντάδων υπαλλήλων (και των οικογενειών τους).

Πριν έναν μήνα, ευρωπαϊκά συνδικάτα εργαζομένων ανέφεραν ότι έχουν σοβαρές υποψίες πως η εταιρεία προσπαθεί να κατασκοπεύει τους εργαζόμενους.

Ο περιφερειακός γραμματέας της Συνδικαλιστικής Ένωσης Uni Europa, Όλιβερ Ρούτιγκ, είχε καταγγείλει τις προσπάθειες της εταιρίας για ηλεκτρονική παρακολούθηση εργαζομένων καλώντας, με επιστολή της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ να διενεργήσει άμεσα έρευνα.

“Κάντε την Άμαζον να πληρώσει!”

Η φετινή “Black Friday” έδωσε αφορμή σε ορισμένα σωματεία εργαζομένων να προβάλλουν τον αγώνα υπαλλήλων της Amazon πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις με αιτήματα καλύτερα επιδόματα, μεγαλύτερα ωρομίσθια, δώρα για τις γιορτές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Συγκρότησαν μάλιστα μία “συμμαχία” εργαζομένων, συνδικάτων, ακτιβιστών και βουλευτών απ’ όλο τον κόσμο κλιμακώνοντας δράσεις στο πλαίσιο της “Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης #MakeAmazonPay”. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο επικεφαλής του κόμματος ΜέΡα25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται πως το ΜέΡα25: «είναι στο πλάι της Συμμαχίας στον αγώνα της για να απαιτήσει συλλογικά ευθύνη από την Amazon – με απεργίες σε αποθήκες της Amazon και πράξεις αλληλεγγύης παντού στον κόσμο. Η συμμαχία αποτελείται ήδη από εκατομμύρια εργαζομένων και ακτιβιστών, ενδεικτικά από ITUC, UNI Global Union, Public Services International και τα Amazon Workers International, το Amazon Employees for Climate Justice μέχρι το Tax Justice Network και το Data for Black Lives». 

Εκτενές ρεπορτάζ του Business Insider αναφέρεται σε αυτές τις κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα:” Κάντε την Άμαζον να πληρώσει”. Στόχος είναι, όπως αναφέρει, να ασκηθούν πιέσεις στην διεύθυνση της εταιρίας ώστε να αυξηθούν τα χαμηλά μεροκάματα, να βελτιωθούν οι συνθήκες υπερεντατικής δουλειάς.

Συνδικαλιστές μιλώντας σε δημοσιογράφους της εφημερίδας επισημαίνουν πως η Άμαζον έγινε πολυεθνική αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Τζεφ Μπέζος ο πρώτος στην Ιστορία που συγκεντρώνει προσωπική περιουσία άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες της εταιρίας πασχίζουν να επιβιώσουν δουλεύοντας σε σκληρές συνθήκες εργασίας παίρνοντας αύξηση την περασμένη άνοιξη μόλις 2 δολάρια την ώρα.

Αύξηση που ακυρώθηκε το καλοκαίρι επειδή… βελτιώθηκαν οι συνθήκες σε σχέση με την πανδημία!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα