ΑΘΗΝΑ
03:05
|
20.04.2024
Κάλεσμα για παγκόσμιο σύμφωνο κατά των μονομερών κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε 29 κράτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απεσταλμένος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σάμουελ Μονκάντα καταγγέλοντας την Ουάσινγκτον, πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας στην οποία θα συμμετέχουν και τα 29 κράτη που πλήττονται από τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Σάμουελ Μονκάντα πρότεινε τρεις συγκεκριμένες δράσεις, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μιας “διεθνούς συμμαχίας ενάντια στα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα” των ΗΠΑ, που θα χρησιμεύσει ως “επιχειρησιακή πλατφόρμα για τον περιορισμό των αρνητικών τους επιπτώσεων”.

Επιπλέον, καταγγέλοντας την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον σε 29 κράτη μέλη του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ “παραβιάζουν τον χάρτη του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, απειλούν τη διεθνή ειρήνη και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του ενός τρίτου της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων”

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, έκανε επίσης έκκληση για προσπάθειες μέσω της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την άρση όλων των κυρώσεων και την αντιμετώπιση της απειλής που ενέχουν τέτοια μέτρα για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Βενεζουέλα με το πρόσχημα ότι στη χώρα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πραγματοποιούνται εκλογικές νοθείες. Οι κυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν διαδοχικά από τις διοικήσεις των Μπους, Ομπάμα και Τραμπ, κυβερνήσεις που υποστήριξαν τις αποτυχημένες προσπάθειες πραξικοπήματος εναντίον του σοσιαλιστή προέδρου, Νικολάς Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ και δεκάδες άλλες χώρες χαρακτηρίζουν τον Μαδούρο σφετεριστή, κατηγορώντας τον ότι εξασφάλισε την επανεκλογή του με δόλο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο αποδίδει στις κυρώσεις των ΗΠΑ τα δεινά της Βενεζουέλας κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει την εκδίωξή του με στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό της τα τεράστια αποθέματα αργού της χώρας.

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χωρίς καμία βάση μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, κίνηση την οποία ο Χόρχε Αρεάσα χαρακτήρισε ως “επίθεση” στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα