ΑΘΗΝΑ
02:16
|
20.04.2024
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά μία σταθερή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απτόητη από τη σθεναρά αρνητική στάση της κεντρικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεξαχθεί άμεσα.

“Το δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου κοινοβουλίου”, δήλωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σημειώνεται ότι οι πιο πρόσφατες 14 δημοσκοπήσεις που έγιναν, δείχνουν για πρώτη φορά μία σταθερή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, κάτι που θα ανέτρεπε το αποτέλεσμα του 2014 όταν το 55% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δημοσκοποήσεις αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας κυμαίνεται από 51-59%.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αναμένεται να υπερισχύσει στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Μάιο. Το SNP θα επιχειρηματολογήσει ότι η νίκη του στις εκλογές αυτές συνιστά εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Πάντως για να διενεργηθεί το δημοψήφισμα θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου, πιθανότητα που έχει αποκλείσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, αν η Στέρτζον κερδίσει τις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Τζόνσον θα έχει να κάνει μια δύσκολη επιλογή: να αρνηθεί ένα δημοψήφισμα φουντώνοντας τη δυσαρέσκεια των Σκωτσέζων ή να το επιτρέψει διατρέχοντας τον κίνδυνο να διαλυθεί η αγαπητή, στον ίδιον και το κόμμα του, Ένωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα