ΑΘΗΝΑ
23:33
|
19.04.2024
Η βία των συμμοριών και η φτώχεια θεωρούνται βασικά αίτια της μαζικής μετανάστευσης χιλιάδων πολιτών της κεντρικής Αμερικής στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (26/11) στο Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα κατά τις οποίες συνελήφθησαν πάνω από εξακόσια άτομα, φερόμενα ως μέλη των συμοριών “maras”, ανακοίνωσαν οι αρχές των τριών χωρών.

Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο της “περιφερειακής ασπίδας”, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τριών χωρών στον αγώνα εναντίον των συμμοριών, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Σαλβαδόρ Ραούλ Μελάρα, ενημερώνοντας ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 1.152 ατόμων

“Αντιδρούμε στις δολοφονίες, στη διακίνηση ανθρώπων. Πρόκειται για μια προσπάθεια της δικαιοσύνης να αποσύρει από την κυκλοφορία γκάνγκστερ και κακοποιούς”, τόνισε ο εισαγγελέας, ο οποίος διευθύνει την επιχείρηση.

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται τέσσερις επικεφαλής συμμοριών, σύμφωνα με τη αστυνομία του Σαλβαδόρ, η οποία δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το Σαλβαδόρ συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη, εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών: το 2019, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε σε 35,6 ανά 100.000 κατοίκους. Στην πλειονότητά τους, οι φόνοι αποδόθηκαν στις συμορίες “μάρας”.

Οι “μάρας” εκτιμάται ότι έχουν περίπου 70.000 μέλη στο Σαλβαδόρ, από τα οποία 17.000 βρίσκονται ήδη στις φυλακές.

Η βία των συμμοριών και η φτώχεια θεωρούνται τα βασικά αίτια της μαζικής μετανάστευσης χιλιάδων πολιτών της κεντρικής Αμερικής στις ΗΠΑ, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Από την πλευρά της η εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε τη σύλληψη φερόμενων ως κακοποιών τους οποίους βαρύνουν υποψίες πως ενέχονται σε εκβιασμούς, μια από τις κυριότερες δραστηριότητες των μάρας, μαζί με τη διακίνηση ναρκωτικών, τη διακίνηση ανθρώπων και τα συμβόλαια θανάτου.

Στην Ονδούρα, στο επίκεντρο επιχείρησης με κωδική ονομασία “Τσακάλι” ήταν το δίκτυο διακινητών παράτυπων μεταναστών.

Αυτή η “άνευ προηγουμένου επιχείρηση” διεξήχθη σε επτά πόλεις της χώρας και περίπου 20 φερόμενοι ως κακοποιοί μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών, ανέφερε χθες η γενική εισαγγελία στην Τεγκουσιγκάλπα.

Μέσω του δικτύου διακίνησης περνούσαν εβδομαδιαίως στις ΗΠΑ περίπου εκατό μετανάστες, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές. Κάθε μετανάστης που ήθελε να φθάσει στο αμερικανικό όνειρο, από την Ονδούρα, από τη Νικαράγουα, από την Κούβα, από την Ινδία ή από την αφρικανική ήπειρο, υποχρεωνόταν να πληρώσει στην οργάνωση 8.000 έως 12.000 δολάρια, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα