ΑΘΗΝΑ
07:12
|
18.04.2024
“Δάκτυλο” του Ισραήλ βλέπει η ηγεσία της Τεχεράνης – Ποιος ήταν ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο κορυφαίος και πιο παλιός πυρηνικός επιστήμονας της χώρας Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπεσε θύμα δολοφονίας κοντά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη. Ο Φαχριζαντέχ υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε μετά την επίθεση στο Αμπσάρντ, στην επαρχία Νταμαβάντ του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα την οποία μάλιστα χαρακτήρισε “τρομοκρατική ενέργεια κατά του κράτους του Ιράν”. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ποιοι θεωρεί πως εμπλέκονται σε αυτήν τη δολοφονία και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη δολοφονική επίθεση: “Αυτή η δειλία – με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ – δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών. Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας”.


Τι συνέβη με τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ιράν αναφέρει: “Ένοπλοι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο όχημα που επέβαινε ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου μας. Κατά την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους τρομοκράτες και τους σωματοφύλακες ο κ. Φαχριζαντέχ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των ιατρών να τον σώσουν, λίγα λεπτά αργότερα ο Φαχριζαντέχ υπέκυψε στα τραύματά του”.

Σύμφωνα με αναφορές σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης οι δράστες “γάζωσαν” το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός αξιωματούχος.  Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Fars, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι στην πόλη Άμπσαρντ σημειώθηκε έκρηξη. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι τρία ή τέσσερα άτομα, πιθανότατα οι δράστες της επίθεσης, να σκοτώθηκαν στο σημείο της έκρηξης.

Αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Φαχριζαντέχ πέθανε ως “μάρτυρας”. Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, διαβεβαίωσε ότι το Ιράν θα πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του επιστήμονα. “Η δολοφονία πυρηνικών επιστημόνων είναι η πιο ξεκάθαρη παράβαση της παγκόσμιας ηγεμονίας που κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη δική μας πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες”, σχολίασε ο Χοσεΐν Σαλαμί.

Η δολοφονία του επιστήμονα είναι μια απόδειξη “του βάθους του μίσους των εχθρών” απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, ταξίαρχος Αμίρ Χαταμί.



Για την ώρα δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή σχόλιο από το Πεντάγωνο ή από την ηγεσία του Ισραήλ.

Ποιος ήταν ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ

Για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης ο εκλιπών Μοχσέν Φαχριζαντέχ ήταν ο “ενορχηστρωτής” του μυστικού προγράμματος του Ιράν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.  “Εάν το Ιράν επέλεγε να εμπλουτίσει ουράνιο, ο Φαχριζαντέχ θα έμενε γνωστός ως ο ‘πατέρας’ της ιρανικής βόμβας”, είχε δηλώσει το 2014 δυτικός διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η δολοφονία συνέπεσε με τις νέες ανησυχίες της Δύσης για αύξηση στην ημερήσια παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Από το 2010 έως το 2012 τέσσερις Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν δολοφονηθεί με ην Τεχεράνη να κατηγορεί το Ισραήλ για συνέργεια.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Μάιο του 2018 κατονόμασε τον  Φαχριζαντέχ ως κεντρικό πρόσωπο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. “Να θυμάστε αυτό το όνομα”, δήλωσε τότε στην παρουσίασή του ο Νετανιάχου αναφερόμενος στον εκλιπόντα ως τον επικεφαλής του μυστικού προγράμματος του Ιράν.

Σε μια έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του 2011 ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει την τεχνολογία και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα, την εποχή εκείνη. Ο Φαχριζαντέχ, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ.

Η ΙΑΕΑ ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη διεξάγει παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν είχε παραδεχθεί την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικά χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμειξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Το 2015 δημοσίευμα στους αμερικανικούς “Νιου Γιορκ Τάιμς” (New York Times) συνέκρινε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ με τον Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, τον Αμερικανό γερμανικής καταγωγής θεωρητικό φυσικό “πατέρα της ατομικής βόμβας”.

 


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα