ΑΘΗΝΑ
08:48
|
25.04.2024
Ο Κουέγιαρ είναι το πρώτο άτομο που συνελήφθη για τις σφαγές διαδηλωτών μεταξύ 1/9 και 31/12 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της πόλης Σακάμπα αποφάσισε την Πέμπτη να επιβάλει κατ’ οίκον περιορισμό στον διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αλφρέντο Κουέγιαρ, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονία που έγινε τον Νοέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια της από κοινού επέμβασης αστυνομίας και στρατού ενάντια σε μια πορεία καλλιεργητών κόκας που διαδήλωναν υπέρ του πρώην προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες.

Ο Κουέγιαρ, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, διαβεβαίωσε την Εισαγγελία της Σακάμπα ότι εκτελούσε υπηρεσιακές εντολές μόνο εκείνες τις ημέρες και ήταν ο πέμπτος στη σειρά διοικητής, σύμφωνα με την βολιβιανή εφημερίδα La Razón.

Η δικαστική απόφαση απαγόρευσε επίσης την επικοινωνία με άλλους μάρτυρες και άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, την υποχρεωτική επίσκεψη δύο φορές την εβδομάδα στην Εισαγγελία της Σακάμπα και την καταβολή εγγύησης ύψους 250.000 μπολιβάνο(λίγο περισσότερο από 36.000 δολάρια ΗΠΑ).

Ο Κουέγιαρ είναι το πρώτο άτομο που συνελήφθη για τις σφαγές διαδηλωτών μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Δεκεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά της μεταπραξικοπηματικής κυβέρνησης που εγκαταστάθηκε αφότου ο Μοράλες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την στρατιωτική ηγεσία και την ακροδεξιά αντιπολίτευση.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR), ανθρωπιστική οργάνωση που χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά ως “σφαγές”, ερευνά επίσης τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν τόσο στη Σακάμπα όσο και στη Σενκάτα, αφήνοντας περισσότερους από 25 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα