ΑΘΗΝΑ
15:28
|
06.05.2024
Oι αιθιοπικές δυνάμεις θα αναλάβουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της περιοχής Τιγκράι τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο στρατός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυνάμεις της Αιθιοπίας θα αναλάβουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της περιοχής Τιγκράι, Μεκέλε, τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο στρατός αργά την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «τελική φάση» μιας επίθεσης στην περιοχή.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του Γουίκρο, μιας πόλης 50 χλμ. (30 μίλια) βόρεια του Μεκέλε και «θα ελέγξει το Μεκέλε σε λίγες μέρες», ανέφερε σε δήλωση ο υπολοχαγός Χασάν Ιμπραήμ. Τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο πολλών άλλων πόλεων, δήλωσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού Του Τιγκράι (TPLF) για να σχολιάσει ή να επαληθεύσει τη δήλωση.

Οι ισχυρισμοί από όλες τις πλευρές στη σύγκρουση που διαρκεί τρεις εβδομάδες μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και του TPLF ήταν αδύνατο να επαληθευτούν επειδή οι συνδέσεις τηλεφώνου και Διαδικτύου στην περιοχή είναι εκτός λειτουργίας και η πρόσβαση στην περιοχή ελέγχεται αυστηρά.

Την Παρασκευή το απόγευμα στη γειτονική χώρα της Ερυθραίας, «ακούστηκε δυνατός θόρυβος, πιθανώς έκρηξη» στην πρωτεύουσα Ασμάρα, δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί σε δήλωση νωρίς το Σάββατο.

Το Reuters δεν έχεί μπορέσει να επικοινωνήσει με κυβερνητικό αξιωματούχο της Ερυθραίας για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Οι πύραυλοι του TPLF έπληξαν τη γειτονική Ερυθραία στις 14 Νοεμβρίου.

Ο στρατός της Αιθιοπίας πολεμά τις τοπικές επαναστατικές δυνάμεις στη βόρεια περιοχή του Τιγκράι, που συνορεύει με την Ερυθραία και το Σουδάν.

Πιστεύεται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπάρχει εκτεταμένη καταστροφή από τους εναέριους βομβαρδισμούς και μάχες στο έδαφος από την έναρξη του πολέμου. Περίπου 43.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Σουδάν.

Ο πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέτ κατηγόρησε τους ηγέτες του Τιγκράι ότι ξεκίνησαν τον πόλεμο επιτιθέμενοι σε ομοσπονδιακά στρατεύματα σε βάση στο Τιγκράι στις 4 Νοεμβρίου. Το TPLF αναφέρει ότι η επίθεση ήταν ένα προληπτικό χτύπημα.

Η κυβέρνηση έδωσε στο TPLF ένα τελεσίγραφο την περασμένη Κυριακή για να παραδώσει τα όπλα ή να αντιμετωπίσει επίθεση εναντίον του Μεκέλε, μιας πόλης 500.000 ανθρώπων, προκαλώντας φόβους μεταξύ ομάδων βοήθειας για εκτεταμένες απώλειες αμάχων. Το τελεσίγραφο έληξε την Τετάρτη.

Ο Αμπίι, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο στρατός ξεκινά την «τελική φάση» της επίθεσής του, είπε την Παρασκευή στους Αφρικανούς απεσταλμένους ειρήνης ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει τους αμάχους στο Τιγκράι.

Ωστόσο, μια δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή τους δεν ανέφερε συνομιλίες με το TPLF για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Επίσης, δεν ανέφερε σχέδια για περαιτέρω συζητήσεις μαζί τους.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ


Την Παρασκευή, εστάλη επιστολή σε πρεσβείες στην Αντίς Αμπέμπα, προειδοποιώντας τους ακόλουθους άμυνας ότι διακινδύνευαν την απέλαση τους εάν βρισκόταν σε επαφή με ανώνυμους εχθρούς της Αιθιοπίας.

«Ορισμένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι συνεργάζονται με εκείνους που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, εντοπίστηκαν στη μαύρη λίστα και ζητήθηκαν από δικηγόρο του δικαστηρίου», έλεγε η επιστολή. Η επιστολή είχε σφραγιστεί από τον ταξίαρχο Μπουλτί Ταντές της Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων Άμυνας, στο αντίγραφο που παρουσιάστηκε στο Reuters.

«Θα εκδιώξουμε εκείνους που δεν απέχουν από τις ενέργειές τους που έρχονται σε επαφή με την εξτρεμιστική ομάδα».

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος και ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της κυβέρνησης του Τιγκράι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Μπιγιέν Σεϊγιούμ, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή, συμπεριλαμβανομένου του εάν αναφέρεται στο TPLF, χωρίς να δει το πρωτότυπο έγγραφο.

Οι κάτοικοι του Τιγκράι, που αποτελούν περίπου το 6% του πληθυσμού των 115 εκατομμυρίων της Αιθιοπίας, κυριαρχούσαν στην κυβέρνηση έως ότου ο Αμπίι ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια.

Ο Αμπίι δεσμεύθηκε να ενώσει τους Αιθιοπείς και να εισαγάγει ελευθερίες μετά από χρόνια κρατικής καταστολής που γέμισαν φυλακές με δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους. Η κυβέρνησή του επίσης έθεσε σε δίκη ανώτερους αξιωματούχους του Τιγκράι για εγκλήματα όπως διαφθορά, βασανιστήρια και δολοφονίες. Η περιοχή του Τιγκράι θεωρούσε αυτές τις δίκες ως διάκριση.

Οι μεταρρυθμίσεις του Αμπίι δημιούργησαν περισσότερο πολιτικό χώρο, αλλά έφεραν στην επιφάνεια καταπιεσμένες για χρόνια εντάσεις για τη γη και τους πόρους.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα