ΑΘΗΝΑ
11:20
|
26.04.2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε 13 νέους καρδινάλιους, συμπεριλαμβανομένου του Αφροαμερικανού Γ. Γκρέγκορι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε σήμερα 13 νέους καρδινάλιους, συμπεριλαμβανομένου του Γουίλτον Γκρέγκορι που γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατέχει αυτή την υψηλή θέση. Ο 72χρονος Γκρέγκορι, αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον και επικριτής του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός καρδινάλιος.

Οι καρδινάλιοι ορίστηκαν σε μια τελετή, γνωστή ως σύνθεση (consistorium), η οποία συρρικνώθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας COVID-19.

Αντί για τις συνηθισμένες χιλιάδες επισκεπτών , μόνο 10 επισκέπτες ανά καρδινάλιο επιτράπηκαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, καθώς ο πάπας έδωσε στους άντρες το δαχτυλίδι τους και το παραδοσιακό κόκκινο καπέλο, γνωστό ως biretta.

Εννέα από τους 13 είναι κάτω των 80 ετών, ενώ επί Φραγκίσκου διορίστηκε το  57% των 128 καρδινάλιων εκλογέων, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμερίζονται το όραμά του για μια πιο περιεκτική και εξωστρεφή Εκκλησία.

Στη σύνθεση του Σαββάτου, το Μπρουνέι και η Ρουάντα πήραν τους πρώτους καρδιναλίους τους. Ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, με 41%, είναι χαμηλότερο από 52% το 2013 όταν ο Φράνσις έγινε ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα