ΑΘΗΝΑ
02:59
|
19.04.2024
Η δολοφονία του Μοχσέν Φακριζαντέχ ήταν η «κορύφωση» ενός μακροχρόνιου «ισραηλινού στρατηγικού σχεδίου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέ, ένας ανώτερος πυρηνικός φυσικός του Ιράν, τον οποίο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε κατονομάσει ως επικεφαλή ενός φερόμενου ιρανικού προγράμματος κατασκευής πυρηνικής βόμβας, δολοφονήθηκε από ένοπλους την Παρασκευή σε επίθεση στην πόλη Αμπσάρντ, περίπου 175 χλμ ανατολικά της Τεχεράνης. Ιρανοί αξιωματούχοι απείλησαν με αντίποινα για τη δολοφονία.

Η δολοφονία του καθηγητή του πανεπιστημίου Ιμάμ Χουσεΐν και ανώτερου επιστήμονα του Ιράν Μοχσέν Φαχριζαντέ-Μαχαμπάντι ήταν η «κορύφωση» ενός μακροχρόνιου «ισραηλινού στρατηγικού σχεδίου» που είχε ως στόχο να σαμποτάρει το φερόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν και να στερήσει την Τεχεράνη από μια «αναντικατάστατη πηγή γνώσης», ανέφερε η The Times of Israel, επικαλούμενη τοπικά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια ανώνυμη Δυτική πηγή πληροφοριών που μίλησε στο κανάλι 12 περιέγραψε τη δολοφονία του Φαχριζαντέ ως την «κορυφή» των μακροπρόθεσμων προσπαθειών του Τελ Αβίβ για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Πρόκειται για μια μείωση της γνώσης που είναι αναντικατάστατη», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το κανάλι 13 ανέφερε ότι ο επιστήμονας ήταν «στόχος» πολλών Ισραηλινών πρωθυπουργών και πολλών διαφορετικών διευθυντών της Μοσάντ, του Ισραηλινού οργανισμού πληροφοριών που είναι υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών και τις μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και σαμποτάζ στο εξωτερικό.

Η Jerusalem Post συνέκρινε τη δολοφονία του Φαχριζαντέ με τη δολοφονία από τη μαφία το 1985 του αφεντικού της οικογένειας του οργανωμένου εγκλήματος Γκαμπίνο της Νέας Υόρκης, του Πολ Καστέλινο, υποδηλώνοντας ότι η δολοφονία έδειξε «τη δύναμη των υπευθύνων» και ότι «οποιοσδήποτε Ιρανός που συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να βρεθεί και να σκοτωθεί».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ξεχώρισε τον Φαχριζαντέ σε μια παρουσίαση πληροφοριών το 2018, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να «θυμάται αυτό το όνομα» και ισχυριζόμενος ότι ο επιστήμονας ήταν ο επικεφαλής ενός ιρανικού προγράμματος που στοχεύει στην κατασκευή μίας μυστικής πυρηνικής βόμβας.

Το Ιράν απειλεί με εκδίκηση


Η δολοφονία του Φαχριζαντέ προκάλεσε σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση και ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Χασάν Ρουχάνι και του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να κατηγορούν το Ισραήλ.

Το Σάββατο, το Ιράν απέστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη όπου ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «σοβαρές ενδείξεις για ισραηλινές ευθύνες» για τη δολοφονία και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του σώματος να καταδικάσουν κατηγορηματικά τη δολοφονία. Ο ΟΗΕ απάντησε προτρέποντας «συγκράτηση» και αποφεύγοντας «οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων».

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ουσιαστικά στοιχεία για ένα κρυφό ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μην έχει βρει αποδείξεις για οποιαδήποτε προσπάθεια κατασκευής βόμβας μετά το 2003. Οι Ιρανοί ηγέτες αρνούνται σταθερά οποιαδήποτε πρόθεση κατασκευής πυρηνικών όπλων ή όπλων μαζικής καταστροφής οποιουδήποτε είδους, και η Τεχεράνη είχε διαλύσει προηγουμένως τα αποθέματα χημικών όπλων στη δεκαετία του 1990 πριν από τη συμμετοχή της στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Αξιωματούχοι έχουν επίσης επιτεθεί τακτικά στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις «διαλέξεις» τους προς το Ιράν σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών, ενώ οι ίδιοι κατέχουν μεγάλα πυρηνικά οπλοστάσια.

Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τις αποδείξεις της για συμμετοχή του Ισραήλ στη δολοφονία του επιστήμονα και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει επίσημα σχόλια.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε «υψηλή επιφυλακή» μετά την δολοφονία. Οι Times of Israel πιστεύουν ότι είναι δυνατές πολλές άλλες επιλογές του Ιράν για «αντίποινα», συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πυραυλικής επίθεσης, της αύξησης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και των επιθέσεων στο Τελ Αβίβ μέσω «ιρανικών αντιπροσώπων» στη Γάζα, τη Συρία και τον Λίβανο.

Σκιώδης Πόλεμος

Η δολοφονία του Φακριτζαντέχ δεν είναι η πρώτη δολοφονία ενός ιρανού πυρηνικού επιστήμονα για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ ή τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με έρευνα του Sputnik, τουλάχιστον επτά ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες στοχεύθηκαν σε επιθέσεις, για ορισμένες από τις οποίες κατηγόρησαν τη Μοσάντ, ενώ άλλες αποδώθηκαν στη CIA ή την MI6.


Αυθόρμητη οργή ξέσπασε στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες ιρανικές πόλεις για το θάνατο του Φαχριζαντέ, με διαδηλωτές να καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, καθώς και πορτρέτα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, και απαιτώντας διακοπή οποιουδήποτε είδους συνομιλιών με δυτικές δυνάμεις.

Ο Φαχριζαντέ σκοτώθηκε στο Αμπσάρντ, μια επαρχία της Τεχεράνης, την Παρασκευή, με μια βόμβα σε φορτηγό που πυροδοτήθηκε κοντά στο όχημά του, με πολλούς επιτιθέμενους να γεμίζουν το αυτοκίνητό του με σφαίρες και να σκοτώνουν αρκετούς σωματοφύλακες του, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Κηρύχθηκε νεκρός σε τοπικό νοσοκομείο αφού μεταφέρθηκε εκεί εσπευσμένα μέσω ελικοπτέρου σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα