ΑΘΗΝΑ
19:57
|
23.04.2024
Η εταιρεία πίσω από το Nord Stream 2 ανακοίνωσε σχέδια για την επανεκκίνηση των εργασιών σωληνώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ στο έργο Nord Stream 2, η εταιρεία πίσω από τον αγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία ανακοίνωσε σχέδια για την επανεκκίνηση των εργασιών σωληνώσεων στη Βαλτική Θάλασσα τον Δεκέμβριο μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους.


«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις εργασίες τοποθέτησης σωληνώσεων χρησιμοποιώντας ένα πλοίο με θέση αγκύρωσης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Γερμανίας φέτος», επιβεβαίωσε ο διαχειριστής του έργου στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε το όνομα του πλοίου που θα χρησιμοποιήσει, αλλά υποσχέθηκε να το ανακοινώσει αργότερα.

Δύο πλοία με ρωσική σημαία – το Akademik Cherskiy και το Fortuna – θα μπορούσαν να είναι υποψήφια για αυτή τη δουλειά. Το πρώτο θεωρείτο το μόνο σκάφος που πληρούσε όλες τις απαραίτητες τεχνικές απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, προτού ο Δανικός Οργανισμός Ενέργειας (DEA) δώσει το πράσινο φως για τη χρήση πλοίων με θέση αγκύρωσης, τα οποία είχαν απαγορευτεί από τις εργασίες σύμφωνα με προηγούμενους κανόνες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της MarineTraffic, το Akademik Cherskiy αναχώρησε από το γερμανικό λιμάνι του Μουκράν την Πέμπτη και επί του παρόντος βρίσκεται υπό καθεστώς «περιορισμένης ευελιξίας» στη Βαλτική Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της περιοχής του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, το Fortuna εντοπίστηκε στα γερμανικά ύδατα κοντά στο λιμάνι Βίσμαρ.

Προτού επιβεβαιώσει τα σχέδιά του ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2, ο Γερμανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NDR ανέφερε ότι η κατασκευή του τελικού μικρού τμήματος του αγωγού θα συνεχιστεί ήδη από 5 Δεκεμβρίου. Η έκθεση ανέφερε μια ανακοίνωση του γραφείου ναυτιλιακών υπηρεσιών της Βαλτικής στο Στράλσουντ. Το πρακτορείο σημείωσε ότι περίπου 75 χιλιόμετρα από τη σύνδεση φυσικού αερίου μήκους 1.224 χιλιομέτρων παραμένουν ημιτελή, ενώ περίπου 16 χιλιόμετρα βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Γερμανίας και τα υπόλοιπα στα ύδατα της Δανίας.

Η κατασκευή του έργου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σταμάτησε απότομα στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η ελβετο-ολλανδική εταιρεία σωληνώσεων Allseas απέσυρε τα πλοία της υπό την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ενώ η Ρωσία έχει διαβεβαιώσει τους εταίρους της ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο μόνη της, αν και με καθυστέρηση, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να προσπαθεί να αποτρέψει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2, με την κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί με νέες κυρώσεις για εταιρείες που συνδέονται με αυτό.

Η νορβηγική-γερμανική εταιρεία πιστοποίησης Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL) είναι η πιο πρόσφατη εταιρεία που ενέδωσε στην πίεση από την Ουάσινγκτον. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία είπε ότι έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται για το έργο υπό την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το Nord Stream 2 σχεδιάστηκε για να αυξήσει τον εφοδιασμό φθηνότερου ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτείες κατά 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Με τον σύνδεσμο να κοντεύει να ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, δήλωσε στο TASS ο Ντιμίτρι Μαριντσένκο, ανώτερος διευθυντής της ομάδας Φυσικών Πόρων και Εμπορευμάτων της Fitch Ratings.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα