ΑΘΗΝΑ
23:16
|
09.05.2024
Ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συνασπισμός ζήτησε την άμεση απόλυση του διευθυντή του Λογοτεχνικού Μουσείου.
epa02552432 George Soros, Chairman of Soros Fund Management speaks before a panel session at the 41st Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 27 January 2011.The overarching theme of the World Economic Forum, WEF, annual meeting is 'Shared Norms for the New Reality'. The forum takes place from 26 to 30 January 2011. EPA/LAURENT GILLIERON
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απομάκρυνση του διευθυντή του Λογοτεχνικού Μουσείου Petőfi ζητά το αντιπολιτευτικό κόμμα Δημοκρατικού Συνασπισμού, μετά από άρθρο που παρομοιάζει τον ουγγροεβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Αμερικανό με τον ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του μουσείου, Ζίλαρντ Ντιμίτερ, ο οποίος εκτελεί και χρέη κυβερνητικού πολιτιστικού επιτρόπου, αποκάλεσε τον Σόρος “τον φιλελεύθερο Fuhrer” και έγραψε ότι η Ευρώπη έχει μεταβληθεί σε “θάλαμο αερίου” του Σόρος, με “δηλητηριώδες αέριο” να ρέει από την κάψουλα της πολυπολιτισμικής ανοιχτής κοινωνίας.

Ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συνασπισμός ζήτησε την άμεση απόλυση του Ντιμίτερ. “Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός αναμένει από την κυβέρνηση ότι ο Ζίλαρντ Ντιμίτερ θα πρέπει να είναι άνεργος μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας. Ένας άντρας σαν αυτόν δεν έχει θέση στη δημόσια ζωή, όχι μόνο σε μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά οπουδήποτε στον κόσμο”, ανέφερε η ανακοίνωση του κεντροαριστερού κόμματος.

Εβραϊκές ομάδες της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ουγγαρίας, χαρακτήρισαν τα σχόλια “ασυγχώρητα”, τονίζοντας πως συνιστούν “μια άσχημη πρόκληση”.

Από την πλευρά της η πρεσβεία του Ισραήλ έγραψε στο Twitter ότι απορρίπτει παντελώς “τη χρήση και κατάχρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος για οποιονδήποτε σκοπό … Δεν υπάρχει χώρος για τη σύνδεση του χειρότερου εγκλήματος στην ανθρώπινη ιστορία, ή των δραστών του, με οποιαδήποτε σύγχρονη συζήτηση, ανεξάρτητα από το πόσο ουσιαστική είναι”.

Ο Σόρος έρχεται σε αντιπαράθεση με την εθνικιστική και ξενοφοβική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν εδώ και χρόνια, λόγω της διοχέτευσης κεφαλαίων σε φιλελεύθερους οργανισμούς και θεσμούς στην Ουγγαρία. Το 2019 το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης που ίδρυσε είπε ότι εκδιώχθηκε από τη χώρα εξαιτίας της εθνικιστικής κυβέρνησης, μεταφέροντας τις περισσότερες δραστηριότητές του στη Βιέννη.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα