ΑΘΗΝΑ
17:58
|
29.05.2024

«Πράσινο φως» για κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V αποκλειστικά για την Ουγγαρία, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πράσινο φως» για κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V αποκλειστικά για την Ουγγαρία, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας εντούτοις πως αρμόδια αρχή για την έγκριση εμβολίων κατά των κορονοϊών covid19 παραμένει η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ανέφερε πως η ουγγρική κυβέρνηση  έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, προσθέτοντας (δίχως να εξηγήσει γιατί…) ότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ναι, οι χώρες μέλη έχουν την δυνατότητα έγκρισης του εμβολίου στο πλαίσιο μιας ειδικής διαδικασίας σε έκτακτες καταστάσεις. Αυτή η απόφαση χώρας μέλους, στην δεδομένη περίπτωση αφορά την Ουγγαρία. Όμως το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ουγγαρία, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εκτός της Ουγγαρίας, σε άλλες χώρες της ΕΕ», είπε επί λέξη.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία στην περίπτωση αυτή θα φέρει μόνη της την ευθύνη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και όχι οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

Επιβεβαίωσε τέλος πως οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες ήρθαν σε επαφή με την ΕΜΑ για το εμβόλιο Sputnik-V.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα