ΑΘΗΝΑ
12:19
|
03.07.2024
Σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία μεταβαίνει τις επόμενες λίγες μέρες ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία μεταβαίνει τις επόμενες λίγες μέρες ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στο Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ σε μία προσπάθεια να «γεφυρώσει» τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον Ιούνιο του 2017 οξύνθηκαν σημαντικά οι σχέσεις του Εμιράτου (που είχε αρχίσει, τότε, να συνάπτει στενότερες σχέσεις με το ανταγωνιστικό Ιράν), την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τις περισσότερες χώρες του Κόλπου που αποφάσισαν να επιβάλλουν στο Κατάρ οικονομικό, αεροπορικό, θαλάσσιο και χερσαίο εμπάργκο με τη δικαιολογία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αναμιγνύεται στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Μάλιστα τότε είχαν απαιτήσει από το Κατάρ να κόψει εντελώς τις σχέσεις, ανάμεσα στα άλλα, με το Ιράν, τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» ώστε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την εξωτερική πολιτική των μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου.

Ο Κούσνερ δεν αποκλείεται να δοκιμάσει για μία ακόμη φορά να πείσει την Σαουδική Αραβία να προχωρήσει (και επίσημα…) σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, όπως έκαναν πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Η εμφάνισή του στην περιοχή αναμένεται να είναι μία από τις τελευταίες (αν όχι η τελευταία) καθώς η θητεία της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λήγει κατά την ορκωμοσία του νικητή των εκλογών της 3ης Νοέμβρη, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα