ΑΘΗΝΑ
18:23
|
20.04.2024
Καθησύχασε «ανέξοδα» Ελλάδα και Κύπρο αναγνωρίζοντας τις «προκλητικές» κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να καθησυχάσει «ανέξοδα» Ελλάδα και Κύπρο αναγνωρίζοντας τις, όπως χαρακτήρισε, «προκλητικές» κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκθειάζοντας στη συνέχεια την πολιτική της Άγκυρας στο προσφυγικό η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε πως δεν προτίθεται να βάλει σύντομα φρένο στην τουρκική επιθετική συμπεριφορά.

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ η καγκελάριος χαρακτήρισε «επιθετικό» και «προκλητικό» το χαρακτήρα όσων πράττει η Τουρκία στη Μεσόγειο.

Έσπευσε ωστόσο να χαρακτηρίσει… «καλό σημάδι» το γεγονός ότι επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι το σκάφος γεωλογικών ερευνών «Oruc Reis» διαπιστώνοντας πως «εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

«Δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο επιθυμούμε» είπε η Μέρκελ προσθέτοντας: «Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας». «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι.

Ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αξιολογηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, λέγοντας πως τότε «θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση».

“Αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός”!

Στη συνέχεια, ωστόσο, έσπευσε να εγκωμιάσει την Τουρκία για την αντιμετώπιση… του μεταναστευτικού μολονότι χρησιμοποιεί εκβιαστικά σαν όπλο τους περίπου 3.000.000 Σύρους πρόσφυγες που έχει αναλάβει να φιλοξενήσει στο έδαφός της.

«Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες… Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα» είπε.

Και κατέληξε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων….».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα