ΑΘΗΝΑ
12:47
|
16.04.2024
Απαισιόδοξος σχετικά με την άρση του λοκντάουν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός. Δωρεάν και όχι υποχρεωτικά τα εμβόλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιφυλακτικός σχετικά με την άρση του λοκντάουν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 30/11.

“Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι “στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα”.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για “οριακή βελτίωση” των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό και για ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Για τα εμβόλια, ανέφερε ότι η πρώτη παρτίδα θα έχει φτάσει στη χώρα μας μέχρι τα τέλη του έτους: “Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε γενικά πολύ συγκρατημένος σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων και έκανε λόγο για “δύσκολες μέρες” που έχουμε μπροστά μας. Ο στόχος, όπως είπε, “είναι συγκεκριμένος, να φτάσουμε όσο περισσότεροι Έλληνες υγιείς στο εμβόλιο”, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει και τα περί ατομικής ευθύνης: “Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας”.

Περί εμβολίων και rapid test

O πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός και επανέλαβε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν, ενώ χαρακτήρισε “εμβληματική δράση” την ανάπτυξη ενός ελληνικού rapid test.

“Γνωρίζετε ότι το υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει ένα πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας”.

“Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους”.

Για την “εμβληματική δράση” της ανάπτυξης ελληνικού rapid test είπε συγκεκριμένα πως “είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα