ΑΘΗΝΑ
09:58
|
26.04.2024
Η πρώτη γυναίκα με αυτό το χαρτοφυλάκιο στις ΗΠΑ αν η Γερουσία επικυρώσει την υποψηφιότητά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε και επισήμως σήμερα πως η πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, είναι η επιλογή του για το υπουργείο Οικονομικών της διακυβέρνησής του.

Εάν η υποψηφιότητά της επικυρωθεί από τη Γερουσία η Τζάνετ Γέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. “Καθώς ξεκινάμε να εργαζόμαστε για να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό, αυτή είναι η ομάδα που θα παράσχει άμεση οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής κρίσης και θα μας βοηθήσει να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας σε πιο ισχυρή από ποτέ”, έγραψε ο Τζο Μπάιντεν σε μία ανακοίνωση, όπου επιβεβαίωσε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν.

Μεταξύ των άλλων προσώπων που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο Ουάλι Αντεγέμο ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η Νίρα Τάντεν ως διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και η Σεσίλια Ράουζ στην ηγεσία του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, όπως ανέφερε η ομάδα του για τη μετάβαση. Ο Τζο Μπάινεν ανακοίνωσε  επίσης σήμερα ότι θα στελεχώσει το γραφείο Τύπου της προεδρίας του αποκλειστικά με γυναίκες, διεκδικώντας μια ιστορική πρωτιά για τον Λευκό Οίκο. Ο νικητής των προεδρικών εκλογικών της 3ης Νοεμβρίου έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει τον πιο ποικιλόμορφο κυβερνητικό συνασπισμό στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ποια είναι η Τζάνετ Γέλεν

Η 74χρονη οικονομολόγος είχε χρισθεί υπουργός Οικονομικών από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πολύ πριν από την επίσημη επιβεβαίωση του Τζο Μπάιντεν. Είναι η “τσαρίνα” των Οικονομικών της διακυβέρνησης Κλίντον. Είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ και επικεφαλής της  Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Στην Γέλεν έχει πιστωθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση του 2007.

Η Γέλεν είχε ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της ενεργοποίησης της Fed για την αντιμετώπιση της ανεργίας υποβαθμίζοντας την απειλή αύξησης του πληθωρισμού και εξοργίζοντας πολλούς συναδέλφους της.  Παρά την αποτυχία της να αντιληφθεί την επερχόμενη κρίση του 2008, η Γέλεν δεν δίστασε μάλιστα το 2017 να δηλώσει ότι “δεν περιμένει άλλη οικονομική κρίση μεγάλου μεγέθους στο διάστημα της ζωής μας”, υποστηρίζοντας ότι πλέον υπό τον έλεγχο της Fed οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πάρα πολύ ισχυρότερα.


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανανέωσε τη θητεία της. Η Τζάνετ Γέλεν αποχώρησε από την Fed το 2018 και έκτοτε στις δημόσιες παρεμβάσεις της επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην ανάγκη της Ουάσινγκτον να θωρακίσει την οικονομία της απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.  “Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις ως χώρα αυτήν τη στιγμή. Για να ανακάμψουμε πρέπει να αποκαταστήσουμε το αμερικανικό όνειρο. Μια κοινωνία στην οποία κάθε άτομο να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητές του αλλά και να ονειρεύεται ακόμα περισσότερα για τα παιδιά του. Ως υπουργός Οικονομικών θα εργαστώ κάθε μέρα προς την υλοποίηση αυτού του ονείρου για όλος”, έγραψε σήμερα στο Twitter η Τζάντ Γέλεν.

Οι άλλες γυναίκες της Οικονομίας

Ο διορισμός της Νίρα Τάντεν ως διευθύντριας του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού είναι επίσης μια πρώτη για μια γυναίκα ινδικής καταγωγής σε αυτή τη θέση. Η καριέρα της Τάντεν “έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν τις εργατικές οικογένειες, να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τις ανεξέλεγκτες ανισότητες”.

Μεταξύ των άλλων επιλογών, εκείνη της Σεσίλια Ράουζ. Άλλη μια πρωτοφανής υποψηφιότητα, τονίζει ο Τζο Μπάιντεν: “Θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα και μονάχα η τέταρτη γυναίκα που θα διευθύνει αυτό το Συμβούλιο στα 74 χρόνια ύπαρξής του”.

Η Χέδερ Μπουσέι, που θεωρείται μια “διαπρεπής οικονομολόγος”, το ερευνητικό έργο της οποίας επικεντρώνεται στις οικονομικές ανισότητες, θα είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού προέδρου. Είναι συνιδρύτρια του Washington Center for Equitable Growth.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα