ΑΘΗΝΑ
22:50
|
04.10.2023
Σε χθεσινό δημοψήφισμα είπαν "όχι" στην αυστηροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολίτες της Ελβετίας απέρριψαν σχέδιο αυστηροποίησης των ποινών για τις εταιρείες που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ή βλάπτουν το περιβάλλον.

Σε σχετικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε χθες, Κυριακή 29/11, οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν επίσης και το σχέδιο απαγόρευσης της χρηματοδότησης των εταιρειών που κατασκευάζουν βαρέα κι ελαφριά όπλα που προορίζονται για εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων gfs.bern, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν της τάξης του 46%. Την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα υποστήριξαν ανθρωπιστικές και κοινωνικές διοργανώσεις, με την ελβετική κυβέρνηση να βρίσκεται απέναντί τους, υποστηρίζοντας ότι τυχόν έγκριση των προτάσεων θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και τις βιομηχανίες της χώρας έναντι του ανταγωνισμού.

Οι προτάσεις που απορρίφθηκαν είχαν την πλήρη στήριξη οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Greenpeace και το παρατήριο Public Eye και προέβλεπαν την υποχρέωση από την πλευρά των Ελβετικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό να παρουσιάζουν με μεγαλύτερη διαφάνεια τις δραστηριότητές τους και να αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για τις ζημίες που πιθανόν προκαλούνται από τις δραστηριότητες αυτές.

Αν οι δύο προτάσεις είχαν εγκριθεί, θα επηρέαζαν άμεσα πολυεθνικές εταιρείες με έδρα την Ελβετία, όπως η μεταλλευτική Glencore, η αγροπαραγωγική Syngenta και η τσιμεντοβιομηχανία LafargeHolcim.

Στη θέση των προτάσεων που απορρίφθηκαν από τους Ελβετούς ψηφοφόρους, η κυβέρνηση πρότεινε αντίμετρα που σε κάποιον βαθμό -σίγουρα μικρότερο- δημιουργούν ένα αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο γι’ αυτές τις εταιρείες. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι εταιρείες δεν θα ελέγχονται για τις δραστηριότητές τους από την Ελβετική δικαιοσύνη, ενώ το πλαίσιο εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η παιδική εργασία και η εξόρυξη ορυκτών σε εμπόλεμες ζώνες.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον περασμένο Μάιο, αλλά αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από Euronews.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα