ΑΘΗΝΑ
06:13
|
19.04.2024
"Οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στο κρίσιμο κοινό συμφέρον της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ “παραμένουν αφοσιωμένες” στο “κρίσιμο κοινό συμφέρον” της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ διαβεβαίωσε με επιστολή του προς την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ.

Στην επιστολή με ημερομηνία 27η Νοέμβρη, ο Ρίκερ ωστόσο δεν διστάζει να εκφράσει “απογοήτευση” για την αδυναμία των χωρών μελών της ΕΕ να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία, αποδοκιμάζοντας εμμέσως το βουλγαρικό βέτο.

«Η χώρα σας έχει αποδείξει ότι αποτελεί έμπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και σπουδαίο φίλο των ΗΠΑ. Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει κρίσιμο κοινό συμφέρον και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Βόρεια Μακεδονία στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας» σημειώνει ο Φίλιπ Ρίκερ στην επιστολή του αυτή.

Ο ίδιος μεταφέρει την “κατανόηση” των ΗΠΑ για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την επίλυση περίπλοκων διαφωνιών, υποστηρίζοντας ότι τα Σκόπια έχουν αποδείξει ότι δεν παρεκκλίνουν, “όταν είναι απαραίτητα” από την ολοκλήρωση απαραίτητων διαδικασιών για να διασφαλιστεί ευρύτερη ειρήνη και ευημερία για την ίδια και τους γείτονές της.

Ανέφερε έτσι την συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, αφενός πλέκοντας το εγκώμιο του πρωθυπουργού Ζάεφ, εκτιμώντας αφετέρου πως θα γίνει “σύντομα” η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του εκτίμησε ότι αφού η Ευρώπη επιλύει τα προβλήματά της με ευρωπαϊκό τρόπο θα πρέπει και τα Βαλκάνια “να λύνουν τα θέματά τους με ευρωπαίκό τρόπο εάν θέλουν να συνεχίσουν στο μονοπάτι που οδηγεί στην Ευρώπη…’

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα