Μια νέα ανάλυση, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα από το BBC, εκτιμά ότι οι στόχοι που τέθηκαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή είναι πλέον “εφικτοί”.
Η διεθνής επιστημονική ομάδα Climate Action Tracker, που εδώ και μια δεκαετία ελέγχει τις πιθανότητες εκπλήρωσης των περιβαλλοντικών υποσχέσεων του ΟΗΕ, εξέτασε τις νέες υποσχέσεις του Πεκίνου κι άλλων κρατών αλλά και τις εξαγγελίες του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, για τις εκπομπές άνθρακα. Οι νέες αυτές δεσμεύσεις μπορούν σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2,1 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι προηγούμενες και πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις με τις καταστροφικές για τον πλανήτη συνέπειες έβλεπαν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τρεις βαθμούς Κελσίου έως το 2100.
Ωστόσο οι ειδικοί ανησυχούν για τη βραχυπρόθεσμη προοπτική των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), θεωρώντας ότι ο περιορισμός τους δεν πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα.
Ο στόχος του ΟΗΕ για το 2100 είναι να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μόνο 1,5 βαθμό. Μετά την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, οι επιστήμονες του Climate Action Tracker είχαν εκτιμήσει ότι η αύξηση θα ανερχόταν σε 3,5 βαθμούς Κελσίου. Με τη συμφωνία των Παρισίων του 2015 οι προοπτικές βελτιώθηκαν σημαντικά, και τον Σεπτέμβριο εκτιμήθηκε ότι η αύξηση θα ανέλθει σε 2,7 βαθμούς.
Τα νέα δεδομένα, η αύξηση υπολογίζεται σε 2.1 βαθμούς, καθιστώντας τον στόχο του 1,5 βαθμού που έχει θέσει ο ΟΗΕ εφικτό με λίγη ακόμη προσπάθεια, τονίζουν οι ερευνητές.
Πολλά άλλαξαν μέσα σε τρεις μήνες. Θετικά αποτιμώνται οι εξαγγελίες του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Σεπτέμβριο περί ουδέτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας του στα μέσα του αιώνα αλλά και το προεκλογικό πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν.
Επιπλέον η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έθεσαν ως στόχο της μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Η Ιαπωνία έχει την πέμπτη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, το αέριο παγίδευσης θερμότητας που όπως λένε οι επιστήμονες προκαλεί ήδη μεγάλα κύματα θερμότητας, μεγαλύτερους και ισχυρότερους κυκλώνες και περιόδους ξηρασίας σε όλο τον κόσμο. Ο Καναδάς και η Νότια Αφρική ανακοίνωσαν πριν από έναν μήνα τους δικούς του στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.