ΑΘΗΝΑ
01:57
|
20.04.2024
Για τον Τσαβούσογλου μόνον η Γερμανία είναι "τίμιος διαμεσολαβητής".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Πυρά” κατά ΗΠΑ και Γαλλίας εκτόξευσε το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια τηλε-διάσκεψης των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ.

Αφορμή φαίνεται πως έδωσε η προηγούμενη τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Λιβύη, Συρία και Ναγκόρνο Καραμπάχ με το επιχείρημα ότι διακυβεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός απάντησε σπεύδοντας να επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ειρήνη” που επιδιώκει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη νηοψία τουρκικού εμπορικού πλοίου ανοικτά της Λιβύης από Γερμανούς αξιωματικούς δεν έγινε τυχαία. Υπαινίχθηκε δηλαδή πως εξυπηρετούσε πιθανώς “ευρύτερη ατζέντα” επειδή έγινε λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Επιχείρησε τότε να αντικρούσει το επιχείρημα Πομπέο περί διακύβευσης της συνοχής του ΝΑΤΟ από τις τουρκικές ενέργειες λέγοντας ότι αντίθετα η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Ακολούθως κατηγόρησε τη Γαλλία που συμμετέχει στην “Ομάδα Μινσκ” για την εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέγοντας πως μεροληπτεί υπέρ της Αρμενίας.

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είναι «κατά της Τουρκίας», επειδή υποστηρίζει τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ξεχώρισε τέλος τη Γερμανία λέγοντας πως είναι “ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα