ΑΘΗΝΑ
08:08
|
08.07.2024
Ο Σκοτ Άτλας ήταν αντίθετος με τη χρήση μάσκας, τα λοκντάουν και την κοινωνική αποστασιοποίηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη 01/12) ότι ο Σκοτ Άτλας, ο ειδικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για την πανδημία της Covid-19 παραιτήθηκε. Στους τέσσερις μήνες που βρέθηκε στη θέση αυτή, ο Άτλας επιχείρησε να υποβαθμίσει συστηματικά την επικινδυνότητα του κορονοϊού, αντιτάχθηκε στα μέτρα που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι και επιτέθηκε κατ’ επανάληψη σε λοιμωξιολόγους και άλλα μέλη της taskfoce για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Fox News ήταν το δίκτυο μετέδωσε πρώτο την είδηση της παραίτησης του Άτλας, λίγες ώρες πριν την ανακοινώσει και ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Σκοτ Άτλας είναι νευροραδιολόγος και μέλος της διοίκησης του Ινστιτούτου Χούβερ, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Δεν έχει καμία ειδίκευση και καμία εμπειρία στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών -πολλώ δε μάλλον επιδημιών- αλλά ήταν η προσωπική επιλογή του Τραμπ για τη θέση του Ειδικού Συμβούλου για την πανδημία.

Ο Άτλας προσελήφθη στον Λευκό Οίκο το καλοκαίρι και από την πρώτη στιγμή επέλεξε την ανοιχτή σύγκρουση με τους επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας, κυρίως με τον δρ. Άντονι Φάουτσι και τη δρ. Ντέμπορα Μπιρξ.

Ο Άτλας ήταν κατά της χρήσης μάσκας, κατά του εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους και κατά της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Κάλεσε τους κατοίκους του Μίτσιγκαν σε “εξέγερση’ κατά των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβερνήτρια Γκρέτσεν Γουίτμερ και με κάθε τρόπο υποβάθμισε την απειλή του κορονοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 265.000 Αμερικανούς.

Ήταν φανατικός υποστηρικτής της “θεωρίας της αγέλης”, παρότι η εφαρμογή της στις ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας πήραν αποστάσεις από τις θέσεις του. Πρώτο απ’ όλους το “δικό του” πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις του Άτλας όχι απλώς δεν συνάδουν, αλλά είναι αντίθετες με όσα πιστεύουν οι επιστήμονες του ακαδημαϊκού ιδρύματος: “Υποστηρίζουμε τη χρήση της μάσκας, την κοινωνική απόσταση και τα συνεχή και μαζικά τεστ. Και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες των τοπικών και κρατικών υγειονομικών αρχών”, έγραψε χαρακτηριστικά το Στάνφορντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, στις 16 Νοεμβρίου.

Στο γράμμα της παραίτησής του, ο Άτλας υπερασπίστηκε τη στάση του σημειώνοντας ότι “δεν μπορώ να σκεφτώ μια εποχή στην οποία η θωράκιση της επιστήμης και οι επιστημονικές διαφωνίες να ήταν περισσότερο αναγκαίες απ’ ό,τι σήμερα”.

Σήμερα, πάντως, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πειρσσότερα από 100.000 νέα κρούσματα καθημερινά και οι πρώτες αντιδράσεις στην παραίτηση Άτλας είναι εκδηλώσεις ανακούφισης. Η δρ. Σελίν Γκράουντερ, σύμβουλος του Μπάιντεν για την πανδημία δήλωσε ακριβώς αυτό: “Είμαι ανακουφισμένη που στο μέλλον θα ηγούνται της προσπάθειας για την αναχαίτιση του ιού άνθρωποι με κατάρτιση και εξειδίκευση στην επιδημιολογία. Δεν πηγαίνεις σε ορθοπεδικό όταν παθαίνεις καρδιακή προσβολή. Αυτό, όμως, συνέβαινε στη χώρα μας”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα