Στο επίκεντρο της διήμερης τηλε-συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες βρίσκεται 60σέλιδη έκθεση 10μελούς επιτροπής ειδικών με στόχο την “συνεχή” προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας ενόψει της εντεινόμενης γεωπολιτικής ισχύος και επιρροής Ρωσίας και Κίνας που αναγορεύονται σε βασικούς “αντίπαλους” των επόμενων ετών.
Η έκθεση της επιτροπής ειδικών με συμπροεδρεύοντα τον πρώην βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Ουές Μίτσελ δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επίσημα.
Ωστόσο, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης παρουσίασαν σήμερα, έστω και αδρά, ορισμένα από τα πιο βασικά συμπεράσματα μεταξύ των 138 προτάσεων που κάνουν οι ειδικοί προκειμένου το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει…τον “εγκεφαλικό θάνατο” που είχε διακρίνει προ μηνών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκαλώντας ανησυχία στον Γενικό Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ΝΑΤΟ του 2030 προτείνουν μεταξύ άλλων:
_Αύξηση της συνοχής μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ ώστε να μειωθούν οι τριβές και οι διαφωνίες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
_Καλύτερος συντονισμός με “εταίρους” σε “δημοκρατικές χώρες”.
_Ταχύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις μίας ή δύο χωρών, να εμποδίσουν σημαντικές κινήσεις και σχέσεις του ΝΑΤΟ. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρουν συγκεκριμένα την περίπτωση της Τουρκίας και των εμποδίων που προβάλλει έναντι των ειδικών σχέσεων του ΝΑΤΟ με Ισραήλ και Αυστρία…
_Σύσταση συμβουλευτικού φορέα και συντονισμού πολιτικών έναντι της Κίνας . Ο φορέας προτείνεται να επισημαίνει εκείνες της πολιτικές της Κίνας που επηρεάζουν νευραλγικά ΝΑΤΟϊκά ζητήματα σε σχέση με την κατασκοπεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον κυβερνοπόλεμο, υβριδικές απειλές.
_Εκτιμάται ότι το ΝΑΤΟ άργησε να αντιδράσει στην άνοδο της ισχύος χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα. Προτείνει τη δημιουργία Κέντρων Αναλυτών που θα μελετούν περισσότερο τις καινοτομίες τεχνολογικών, επιστημονικών και άλλων εξελίξεων που μπορεί να ανατρέπουν δεδομένα και στάτους κβο. Οι αναλυτές αυτοί θα αναλάβουν να υποδεικνύουν μεταξύ άλλων και “καλύτερη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης” ώστε να θωρακιστεί η “ΝΑΤΟϊκή ασφάλεια” ιδιαίτερα σε ζητήματα κυβερνοπολέμου και υβριδικών απειλών.
_Καλύτερη και στενότερη προσέγγιση ασιατικών “συμμάχων” που συμμερίζονται τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για την αύξηση της ισχύος της Κίνας.
_Δημιουργία μόνιμου συνδέσμου μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ καθώς αναγνωρίζονται οι “στρατιωτικές προσπάθειες και φιλοδοξίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.